Društvo

ZAR JE MOGUĆE: Protesti u Kaknju dokaz da smo dohvatili dno

Jutros oko 9 sati, građani Kaknja su se okupili ispred Općinskog suda u Kaknju kako bi pružili podršku sugrađanima, među kojima su i policajci koji su uhapšeni u toj akciji "Meta 2". Danas bi trebalo da bude donesena odluka o pritvoru za 16 osoba koje su uhapšene.

Ovi građani iz Kaknja okupili su se kako bi izrazili svoje uvjerenje da su policajci nevini te kako bi pružili podršku uhapšenima.

Policajci su, zajedno s još tri osobe koje nisu policijski službenici, uhapšeni zbog sumnje da su počinili više krivičnih djela, uključujući "udruživanje radi činjenja krivičnih djela", "zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja", "uzimanje dara i drugih oblika koristi", "odavanje službene tajne", "neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga" te "tešku krađu".

Odmah nakon hapšenje lokalci su po društvenim mrežama tvrdili da je karamuja dobar i humanitarac. Među porukama je i ona da su ugalj iz rudnika krali svi, najviše oni koji se u rudniku pitaju, ali se njih ne hapsi.

Oglasio se i i vođa Antidejtona Nihad Aličković kome smeta kako su privedeni policajci.

Ovo je rušenje ugleda države i državnih aparata i policije. Neka ih se hapsi, neka se procesuiraju, neka im se sudi ako su krivi, taman da mi je otac rođeni…itd. Ali niko do sada nije uhapšen ovako u policijskim uniformama i islikan kao da je najokorijeli kriminalac. Možda i jesu kriminalci, i treba ih hapsiti ali ovako ne. Ovo je ponižavanje države, napisao je Aličković.

U državi gdje je teško skupiti 50 ljudi da se bore za svoju egzistenciju i prava protesti u Kaknju su dokaz da smo dohvatili dno.

 

Povezani članci