Društvo

RASPAKIVANJE U BOSNI: Amerikanci dali zeleno svjetlo, ko će uhapsiti Nešića!?

Miloš Nikolić, bivši vozač i kum uhapšenog Miloša Lučića, ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, jedan je od svjedoka protiv njega, saznaje Ljudski.ba.

Nikolić je uhapšen još u aprilu ove godine prilikom pokušaja prodaje deset kilograma droge prikrivenom istražiocu.

Nikolić je do tada bio pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Nikolić se sumnjiči i da je službenim vozilima, koja su bila dio voznog parka ministra Lučića, prevozio narkotike na destinacije van BiH.

Uhapšeni Lučić se, zasad, sumnjiči za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, kao i više koruptivnih krivičnih djela kojima je nanesena šteta budžetu BiH i ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske povezane osobe.

Tužilaštvo BiH je još navelo da su prikupljeni dokazi da je Lučić vršio grube zloupotrebe u oblasti sredstava namijenjenih za reprezentaciju, nezakonito servisirao vozila kod neovlaštenih osoba, vršio zlouptrebe pri zapošljavanju, kao i niz drugih nezakonitosti.

Kako saznaje Ljudski.ba, istraga i hapšenje državnog ministra dio je raspakivanja Sky aplikacije koja je već koštala funkcija korumpirane tužioce poput Diane Kajmaković, koja je nakon niza skandala konačno suspendirana s pozicije državne tužiteljice.

Također, kako saznaje Ljudski.ba, istraga u slučaju Lučić neće završiti na hapšenju državnom ministra, riječ je o opsežnoj akciji u koju su uključene i istražne radnje vezane za lidera DNS-a Nenada Nešića.

Simptomatično je da se sve događa nekoliko sati nakon sastanka glavnog državnog tužitelja Milanka Kajganića i posebnog američkog izaslanika za Zapani Balkan Gabriela Escobara koji je dao punu podršku radu Tužiteljstva BiH.

Gabriel Escobar je prilikom susreta sa glavnim tužiocem Tužilaštva BiH, Milankom Kajganićem, iskazao i „punu podršku SAD Tužilaštvu BiH i procesu jačanja vladavine prava u Bosni i Hercegovini u narednom periodu“.

To znači da se od nove taktike neće odustati i da će ona biti sprovedena bez obzira na sve moguće opstrukcije. SAD su pokazale odlučnost – novi Glavni tužilac volju.

Hapšenje jednog od ministra je, prije svega, jedna vrlo jasna poruka, koja je odaslana stvarnim centrima moći i onima, koji donose odluke.

Nešić je prvi na dugoj listi onih kojima prijeti dugogodišnja robija. Pitanje je samo ko će hapsiti Nešića i hoće li i Nešić izbjeći hapšenja bijegom u susjednu Srbiju!?

Povezani članci