Društvo

ZAJEDNO SMO JAČI: Uspješni projekti učenika iz Sarajeva i Pala

Nakon brojnih projekata i zajedničkih aktivnosti u toku višegodišnje saradnje, dvije škole iz dva entiteta, JU OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar” i OŠ “Pale” su uspješno aplicirale i na Javni poziv naziva  Interethnic grants- pod pokroviteljstvom Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. 

 

Projekat će biti finaliziran realizacijom završnih svečanih manifestacija večeras 13. juna u Bošnjačkom institutu u Sarajevu s početkom u 19 sati i sutra, 14. juna u 19 sati u Kulturnom centru Pale.

Navedeni projekat nosi naziv ,,Making Our Own (Hi) Story“ i usmjeren je  na razvijanje međuetničke saradnje, izgradnju mira, partnerstva, razvijanje empatije i upoznavanje različitosti među pripadnicima različitih etničkih grupa.

Brojne zajedničke projektne aktivnosti u prethodnoj godini, krunisane su zajedničkim putovanjem u Sjevernu Makedoniju u periodu od 27.5.- 31.5.2023. u sastavu od 10 članova Projektnih timova obje škole i 40 učenika, koji su tom prilikom posjetili kulturne i vjerske spomenike u Skoplju, Ohridu, Sv Naumu, Strugi i Tirani, Biljanine izvore i neolitsko naselje Zaliv kostiju.

Njihova misija i cilj, kako ističu iz obje škole, ispunjeni su u potpunosti, a grupa učesnika iz dvije škole je bila jedinstvena, puna međusobnog  poštivanja i uvažavanja različitosti.

Planirano je da na završnim svečanostima večeras i sutra budu predstavljeni i premijerno izvedeni produkti zajedničkog rada u vidu svojevrsne himne ove dvije partnerske škole simboličnog imena „Koračamo zajedno“, a njihova priča, veoma duga i bogata brojnim zajedničkim radnjama,  sažeta je i u kraći film. Film je pokušao dočarati prirodne i kulturno–historijske ljepote Sarajeva i Pala, ali i  raznolikost i jedinstvo kulture i tradicije naroda koji u njima žive.

Učesnici u ovom programu su i Vokalni ansambl “Corona”, dirigentice Tijane Vignjević, folklor i ansambl Akademskog kulturnog centra Univerziteta u Sarajevu “Slobodan Princip Seljo”, KUD “Mladost “ iz Pala, Pjevačka etno grupa i Pjevački ansambl Pale, kao i studenti Muzičke akademije iz Sarajeva.

Povezani članci