Društvo

PRESUDA UBICI. Pravda za Dženana, Davida i druge u BiH na italijanski način

Pravda za Dženana, Pravda za Davida, najpoznatije su dvije grupe građana koje traže da se pronađu i sankcionišu odgovorni za nestanak mladih života. Sličnih grupa u BiH ima još, a pravda je spora kao i u slučaju grupe Svi smo mi Azur. Da BiH nije jedinsatvena po ovakvim sistuacijama pokazuje slučaj iz Italije, Pravda za Robertu je okončana na neočekivan način.

Svježe vjenčani par Fabio di lelo i Roberta Smarđasi, uživali su u svojoj ljubavi u italijanskom gradiću Vastu. Po njihovim izjavama i fotografijama na društvenim mrežama, svima je djelovalo da se bezrezervno vole, sve dok iznenadnu sreću nije prekinula saobraćajna nesreća u kojoj je poginula žena Roberta.

Sredinom jula prošle godine, Roberta je nakon završene smjene u pekari njenih roditelja, odlučila da posjeti majku.

– Mama, stižem, nazvala je s mobilnog telefona – javila je tada Roberta.

Bezbrižno je sjela na svoj skuter i kroz brojne raskrsnice krenula ka domu svojih roditelja. U kobnom trenutku kroz crveno svjetlo je projurio Fiat Punto koji je vozio 20-godišnji Italo D’Eliza i u punoj brzini udario u skuter.

Povrede su bile tolike da je tridesetčetvorogodišnja Roberta preminula samo nekoliko minuta nakon dolaska u bolnicu.

Ubrzo nakon ubistva policija je pokrenula istragu uz pomoć nadzornih kamera sa raskrsnice. U novembru je vozač optužen za ubistvo i čekalo ga je suđenje.

Njena sahrana je bila jedna od najtužnijih, a Robertina porodica i stanovnici Vasta dvije nedelje nakon “ispraćaja” održali su proteste pod nazivom “Pravda za Robertu” jer nisu mogli da se pomire sa činjenicom da je ubica na slobodi i da su mnogi na Fejsbuku omalovažavali njenu smrt.

Suprug Fabio je svaki dan odlazio na grob, a nekada je znao provesti tamo sate.

Više nije mogao da izdrži i u februaru je rešio da uzme pravdu u svoje ruke. Ubicu je sačekao ispred jednog bara u centru mjesta. Prišao mu je usred dana na ulici, izgovorio mu nekoliko riječi i u stomak mu ispalio tri metka. Ubio ga je na licu mjesta, prenosi telegraph.co.uk.

Obavijestio je najboljeg prijatelja šta je uradio, otišao na Robertin grob da se pozdravi i tamo ostavio pištolj. Nakon toga se predao policiji. Stigao je i da na Fejsbuk postavi Robertinu fotografiju uz natpis “Pravda za Robertu”, a za naslovnu fotografiju postavio je scenu iz kultnog filma Gladijator, u kojoj se Rasel Krou vraća kući i tamo zatiče pobijenu svoju porodicu…

Povezani članci