Društvo

VLADA GASI CIJELO SELO: Rudnik važniji od života

Uprkos protestima koji traju više od mjesec dana, Vlada Republike Srpske je pokrenula postupak dodjele koncesije za eksploataciju uglja lignita na ležištu “Bistrica” kod Prijedora i to na osnovu inicijative “Drvo-exporta” iz Teslića.

U odluci o pokretanju postupka dodjele koncesije otišli su toliko daleko da su istakli i da postoji “ekološki javni interes” za iskopavanje lignita na par stotina metara od kuća i rijeke iz koje se snabdijevaju domaćinstva. 

Spomenuli su da postoji i sociološki interes, ali mještani u tome vide samo činjenicu da će morati da se odsele sa svojih ognjišta.

“Na osnovu predložene dokumentacije i obavljenih prethodnih konsultacija, potvrđuje se da postoji javni interes sa ekonomskog, sociološkog i ekološkog aspekta za realizaciju predmetne koncesije“, navodi se u odluci objavljenoj u Službenom glasniku RS.

Stanovnici Bistrice u razgovoru za Capital nisu krili razočarenje kada su saznali da je Vlada RS, koja je mjesec i po dana prećutno dopuštala raskopavanje rudnika bez ikakvih dozvola, pokrenula postupak dodjele koncesije za eksploataciju ugla.

“Nemam riječi za ovo. Ne želim da pripadam ovom narodu više. Ne mogu da shvatim da se niko nije udostojio da dođe i da popriča sa nama. Da ih je baš briga za sve, da nas tako obezvrijede, to nismo vjerovali. Zar su mogli da ignorišu cijelo selo, da ni u jednom trenutku ne pomisle šta nam rade, da nas tjeraju iz naših domova“, kaže Zoran Ninić iz ovog sela.

 On je najavio da će se iz svega povući i da je svjestan da nikome osim Bistričanima, nije stalo do čuvanja ovog sela, prirode i opstanka ljudi.

“Mi smo se nudili da platimo tu koncesionu naknadu, ali oni hoće i zaradu od prodaje uglja. Ne bi mi mogli njima da platimo koliko oni traže i hoće da uzmu. Mi smo se borili za svoje kuće i svoju djecu, a nas su oni koji uzimaju pare optuživali da uzimamo pare“, kaže Ninić.

 Podsjećamo, prošle sedmice je Skupština grada Prijedora jednoglasno odlučila da se svi radovi u Bistrici i na Bukovoj Kosi obustave na tri mjeseca, koliko je ostavljeno da se provjeri dokumentacija i ugovori.

Međutim, kao da ništa nisu izglasali, Vlada Srpske je bez obzira na ovo nastavila da “gura” koncesije i pogoduje “Drvo-exportu” koji je u vlasništvu SNSD-ovog odbornika Srđana Klječanina Rufija.

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić je rekao da je ovo aktivnost koju sprovodi Vlada i da je otvoren postupak za dodjelu koncesije.

Povezani članci