Društvo

TUZLA SE VRAĆA: Nova aviokompanija opravdala očekivanja, uskoro nove linije

Grčka aviokompanija Lumiwings za 15 dana prevezla je iz Tuzle više od 2.500 putnika na pet europskih destinacija, potvrdio je direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT) Dževad Halilčević.

Podsjećamo, Lumiwings dva puta sedmično iz Tuzle leti za švedske gradove Halmstad i Stockholm, nizozemski Maastricht, njemački Saarbrucken i danski Esbjerg.

Do 1. aprila Tuzlaci planiraju povećanje broja destinacija. Već polovinom januara će napraviti presjek i početi ugovarati plan za početak aprila. Ukoliko neke destinacije nemaju odziv putnika, mogu se zamijeniti nekim drugim.

Ugovor MAT-a i Lumiwingsa potpisan je nakon što je Vlada Tuzlanskog kantona osigurala 2,5 miliona KM kao podršku ovom projektu u vidu subvencija te je raspisan javni poziv za aviokompanije.

Subvencija je koncipirana tako da će novcem iz budžeta TK biti pokriveni eventualni gubici aviopkompanije. Putnike iz Tuzle prevozi Boeing 737-700 sa 149 putničkih mjesta.

Dok Tuzlaci razgovaraju sa Wizz Airom i Ryanairom o novim linijama, čekaju dozvolu turske direkcije za pokretanje letova Lumiwingsa za Istanbul tri puta sedmično.

Povezani članci