Društvo

TEKBIR UZNEMIRIO SRBE POVRATNIKE: Islamizacija borbe Armije BiH ne nosi ništa dobro

Četrnaestog septembra 1995. godine pobjedonosni 5. korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine oslobodio je Bosanski Petrovac. Ovaj grad prvi je oslobođen u velikoj operaciji ARBiH „Sana '95“, koja je otpočela samo dan ranije.

Obilježavanje ovog datuma unijelo je nemir među Srbe povratnike. Na žalost, voljom pojedinaca opet se ubija multietnički karakter Armije BiH i njeno djelovanje pokušava predstaviti kao borba samo jednog naroda.

Pokušaj islamizacije Armije BiH donio je puno problema tokom agresije, a jučer se u Bosanskom Petrovcu pokazalo da mnogi nisu odustali od želje za promjeno karaktera borbe i Armije BiH.

Tekbir! Alahu ekber! Odjekivalo je tokom svežanosti.

Srpski povratnici negoduju i smatraju da MUP USK ima dvostruke aršine. Podsjećaju da su dvojica Srba kažnjeni jer su nosili šubare s kokardama dok se ne reaguje na ono što Srbi smatraju provokacijom.

Povratnike Srbe ovo je podsjetilo na 2017 godinu kada su istim povodom Bosdanskim Petrovcem odjekivale neprimjerene pjesme.

"Na kamenu ljiljani se viju, a u travi četnici se kriju, 'ej, četnici, nemojte se kriti, moj vas metak neće promašiti. Moj mitraljez i na njemu gajka, četnička će zaplakati majka", glase stihovi pjesme koja se orila u grupi mladića, koji u rukama drže zastave Armije RBiH.

 

Povezani članci