Društvo

STIŽU MILIJARDE: Vjetar u leđa BiH i Zapadnom Balkanu

Na Investicionom samitu za zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj koji se održava danas u Londonu, Ujedinjeno Kraljevstvo je predstavilo paket energetske i infrastrukturne pomoći kojom bi se povećala trgovina i pokrenule investicije između UK i zapadnog Balkana, otvorila radna mjesta i podržali izvori prihoda širom zemalja.

Britanski ministar sigurnosti Tom Tugendhat je na samitu, na kojem učestvuju premijeri Crne Gore, Kosova i Srbije, te poslovni lideri iz UK, istaknuo potencijalne poslovne prilike u regionu.

Vrijednost trgovine između UK i regiona Zapadnog Balkana iznosila je 4,5 milijardi funti u 2023. godini i raste - saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u Sarajevu.

Vlada UK će takođe izdvojiti do četiri milijarde funti da poveća britanski izvoz regionu putem UK Export Finance, britanske Kreditno-izvozne agencije koji pruža garancije britanskim kompanijama za sigurnu trgovinu u inostranstvu.

Ova finansijska podrška već ima vidljivu korist u regionu, poput 363 miliona funti za autoput Moravski koridor u Srbiji, koji će povezati industrijski grad Kruševac sa bitnim komercijalnim centrima poput Sarajeva i Bara.

Ujedinjeno Kraljevstvo je, također, učvrstilo svoju posvećenost dekarbonizaciji u Bosni i Hercegovini omogućivši 2,4 miliona funti sredstava, putem Svjetske banke.

To obuhvata finansiranje implementacije dva projekta u Bosni i Hercegovini koja se tiču tranzicije sa korištenja uglja, sa osvrtom na reverzibilne, biomasu i solarne izvore te procjene uticaja na tržište rada.

Usljed porasta tenzija širom regiona UK će, također, povećati programska sredstva za 10 miliona funti sljedeće finansijske godine kako bi podržalo prosperitet i sigurnost regiona - od podrške otporu prema malignim aktivnostima, uplitanjima i cyber napadima, do ekonomskog razvoja i saradnje sa partnerima u borbi protiv korupcije i ozbiljnog organizovanog kriminala.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto priključila se konferenciji on-line, a federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Vedran Lakić održat će niz sastanaka sa predstavnicima britanske vlade i britanskih kompanija - navodi se u saopćenju.

Povezani članci