Društvo

ODREKAO SE RUSKOG DRŽAVLJANSTVA: Ruski milijarder sa hrvatskim pasošem

Vasilij Anisimov, bivši partner Ališera Usmanova, postao je sedmi milijarder koji se odrekao ruskog državljanstva nakon početka sukoba sa Ukrajinom. 

Anisimov je sada državljanin Hrvatske i Dominike, u čiju je privredu uložio 11 miliona dolara, a nakon odricanja od državljanstva u Rusiji, tvrdi da tamo više nema imovine, piše ruski Forbes.

Prema dokumentima koje je Anisimov dao Forbesu, ruskog državljanstva se odrekao još u septembru 2022. godine. On je državljanstvo Dominike dobio još sredinom 90-ih, a koštalo ga je 60.000 dolara.

Hrvatsko državljanstvo je dobio prije više od 20 godina, a stekao ga je na osnovu preporuke tadašnjeg hrvatskog ministra zdravstva Andre Vlahušića, u kojoj je stajalo da se želi trajno doseliti u Hrvatsku te da je spreman ulagati u medicinske objekte, posebno u lječilište Naftalan, piše portal Oštro, prenosi Index.hr.

Prvi hrvatski pasoš dobio je u oktobru 2003. godine, a tokom nekoliko godina uložio je ukupno 11 miliona dolara u nekretnine u Hrvatskoj. Novac je išao prije svega za izgradnju sportske baze na ostrvu Korčula. Ruske ritmičke gimnastičarke tamo su trenirale gotovo 20 godina, sve do početka invazije.

Nakon što se odrekao državljanstva, Anisimov u Rusiju može ući s poslovnom vizom koju dobija na poziv kompanije Bolshoye Domodedovo LLC. Sam Anisimov tvrdi da više ne posjeduje nikakvu imovinu u Rusiji - svoju bivšu kompaniju Coalco, a sa njom i Bolshoye Domodedovo, predao je menadžerima.

Danas Forbes procjenjuje Anisimovljevo bogatstvo na 1,6 milijardi dolara. To je uglavnom novac dobijen od prodaje udjela u Mikhailovsky GOK-u Usmanovu i druge imovine. Milijarder ima poslove i u Kazahstanu i Africi, a 2022. se okušao u nekretninama u UAE-u.

Povezani članci