Društvo

RAZOTKRIVEN NiP: Hitno zaustaviti istražne radnje protiv novinara

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su javni protest Adnanu Deliću, federalnom ministru rada i socijalne politike, radi, kako navode, "pokušaja kriminalizacije novinara i medija koji su pisali o njegovim namjerama da na nezakonit način raspodjeli javni novac udruženjima građana u ovom entitetu".

- Ministar Delić je podnio krivičnu prijavu Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu te zatražio od pravosudnih i policijskih institucija istragu o tome ko je novinarima Hayat TV i portala Slobodna Bosna i Istraga.ba dostavio dokumente na osnovu kojih su pisali o pokušaju nezakonite i netransparentne podjele 728.000 KM budžetskih sredstava - navode 'BH novinari' u saopćenju za javnost.

Kako nadalje navode, postupajući na osnovu prijave ministra Delića, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je izdalo nekoliko naredbi MUP-u Kantona Sarajevo čiji su službenici zatražili od Hayat TV da im se dostave podaci o novinarima koji su napisali pomenuti tekst, kako bi se ”saslušali u svojstvu svjedoka”.

- Podnošenje krivične prijave protiv novinara i medija predstavlja ozbiljan atak na slobodu izražavanja i slobodu medija, kao i pokušaj oduzimanja prava novinarima da na kritički način propituju odluke javnih zvaničnika i koriste se informacijama dobijenim od neimenovanih izvora - navodi se.

Upravni odbor BH novinara, istovremeno, podsjeća ministra Delića da je, preuzimajući javnu funkciju, "dobrovoljno pristao na javnu kritiku načina na koji obavlja svoje dužnosti i donosi odluke, zbog čega je potpuno nevjerovatno da krivičnom prijavom reagira na medijske sadržaje koji mu se ne dopadaju!?"

BH novinari ga, stoga, podsjećaju kako se "u demokratskim društvima i slobodnoj političkoj debati ministri uglavnom 'brane' argumentima i dokazima, a ne progonom novinara ili njihovom kriminalizacijom sa ciljem obmanjivanja javnosti o stvarnim činjenicama i načinima raspolaganja budžetskim sredstvima".     

- Posebno je začuđujuća odluka Tužiteljstva KS da nekritički prihvati krivičnu prijavu ministra Delića, te posegne za pravnim radnjama suprotnim standardima Vijeća Evrope o zaštiti slobode izražavanja i primjeni člana 10. Evropske konvencije o zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda - navodi se u saopćenju.

BH novinari, također, navode kako je naredba o prikupljanju podataka o novinarima Hayat TV i njihovom eventualnom saslušanju u svojstvu svjedoka u suprotnosti je i sa odredbama člana 96. Zakona o krivičnom postupku FBiH koji zabranjuje saslušanje novinara na okolnost otkrivanja izvora informacija.

Upravni odbor BH novinara poziva Tužiteljstvo KS da hitno obustavi sve istražne radnje protiv novinara Hayat TV ali i portala Slobodna Bosna i Istraga.ba, da povuče naredbu o saslušanju novinara u svojstvu svjedoka i odbaci u cjelosti Delićevu krivičnu prijavu kao neosnovanu.  

Istovremeno, UO BH novinara daje punu podršku novinarima Slobodne Bosne, Hayat TV i portala Istraga.ba u namjeri da zaštite svoje izvore, te ih ohrabruje da odbiju dati policiji bilo kakve podatke ili dokumente koji mogu narušiti tajnost i integritet izvora informacija, kao i povjerenje između izvora informacija i ova tri medija, navodi se u saopćenju, koje potpisuje UO BH novinara.

Povezani članci