Društvo

RADUJTE SE NARODI: Usklađivanje mirovina s prosječnom plaćom, vlada na potezu

Cijene i životni troškovi stalno rastu, a penzije rastu minimalno. Zato penzioneri u Federaciji traže isplatu jednokratne pomoći, jer su svjesni da će do izmjena Zakona o PIO-u teško doći.

Razumijevanje traže i od resornog ministra, ali i od federalnog premijera. Posljednje, redovno usklađivanje penzija u aprilu mjesecu donijelo je povećenje penzija od 1, 55 posto.

Ovo su brojke i iznosi penzija u Federaciji Bosne i Hercegovine prema posljednjem usklađivanju. Već je jedno od pet posto izvršeno u januaru mjesecu. U maju mjesecu će penzionerima, uz penziju, biti isplaćena i razlika za prva tri mjeseca ove godine. Najviše je penzionera sa minimlanom penzijom, a novo povećanje donosi dodatnih osam maraka.

Iako ne gube smisao za humor, gube strpljenje, jer i sama hrana postaje luksuz. Naročito onima sa minimalnom penzijom. Predstavnici penzionera pokušavaju iznaći rješenje. Vide ga u izmjeni Zakona o PIO-u i isplati jednokratne pomoći penzionerima do 1.000 maraka, a najviši iznos bi dobili oni sa minimalnom penzijom. Održali su sastanak sa resornim ministrom Adnanom Delićem.

 Evo zaključka.

Sastanak je okončan zajedničkim zaključcima, te je kada je riječ o povećanju penzija zauzet jedinstven stav da Ministarstvo zatraži održavanje zajedničkog sastanka sa kolegijem Vlade FBiH na kojem će se nastaviti pregovarati o mogućnostima poboljšanja statusa i položaja penzionera u Federaciji.

Tako je sada sve na premijeru Federacije BiH i njegovim zamjenicima. U Udruženju penzionera traže da se penzije ubuduće ne usklađuju prema rastu BDP-a i indeksu potrošačkih cijena, već prema prosječnoj plati u Federaciji i potrošačkoj korpi, kao u zemljama regiona.

REDŽO MEHIĆ, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH

"Što bi za penzonere bilo povljnije jer iz dana u dan prosječne plate moraju da rastu. Međutim tu smo naišli na jedno nerazumijevanje, zamjenik ministra smatra da to nije tako nego da su sve zemlje primejnile švajcasrki model".

TOMISLAV KVESIĆ, portparol Federalnog zavoda MIO-PIO

"To je stvar zakona, zakon se mijenja u parlamentu, jedini  je to način da se promijene ti parametri, mi smo stajališta da nije pretjerano poželjno mijenjati često jedan takav zakon kao što je zakon o PIO-u na prtosto što ti parametri možda ternutno je povljniji, što ne znači da će sljedeće godine biti takav".

A u ovoj godini penzioneri čekaju hitan sastanak sa federalnim premijerom kako bi se iznašlo rješnje bar za isplatu jednokratne pomoći, jer, ponavljaju, svakim danom se sve teže živi. 

Povezani članci