Društvo

PRIZNANJE ZA LIVNJAKA: Susjedni grad donio odluku, Dalić počasni građanin

Općinsko vijeće Tomislavgrada na redovitoj sjednici održanoj u četvrtak donijelo je odluku o dodjeli priznanja Medaljon Općine Tomislavgrad fra Anti Pranjiću, a počasnim građaninom Tomislavgrada proglašen je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatku Daliću, rođeni Livnjak.

U obrazloženju koje je pročitao načelnik Tomislavgrada Ivan Buntić stoji da je fra Ante Pranjić svećenik franjevac predložen od Kulturno informativnog centra u Tomislavgradu za dodjelu javnog priznanja zbog svog dugogodišnjeg postignuća na području kulture, umjetnosti i drugih područja društvenog života „jer je kao svećenik, književnik i vizionar svojim društvenim književnim, svećeničkim i umjetničkim radom i zalaganjem za opće dobro zadužio zajednicu“.

Fra Ante je svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije i član Franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije sa sjedištem u Mostaru. Rođen je 17. siječnja 1948. u Brišniku kod Tomislavgrada.

Gimnaziju je pohađao u Splitu na Poljudu, a maturirao kod isusovaca u Dubrovniku. Studij teologije i filozofije započeo je na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, a nakon dvije godine nastavio u Engleskoj i Rimu. Na Petrovdan 1975. zaređen je za svećenika po rukama pape Pavla VI. Službovao je u Hrvatskoj, BiH i Švicarskoj, trenutno je u službi u Tomislavgradu, a do sada je objavio brojne knjige i znanstvene radove.

Matica hrvatska Tomislavgrad u svom prijedlogu da se Zlatko Dalić proglasi počasnim građaninom navela je da je „kao nogometni trener zbog svog djelovanja i postupaka pridonio razvijanju međusobnih odnosa naroda i država, odnosno Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, povezujući sve Hrvate po cijelom svijetu“.

Zlatko Dalić rođen je 1966. godine u Livnu. Hrvatski je nogometni trener i bivši nogometaš. Trenutačno je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije. Najdugovječniji je i najtrofejniji hrvatski nogometni izbornik, s dvjema osvojenim medaljama na svjetskim prvenstvima.

Povezani članci