Društvo

PRIBLIŽITI SICILIJU I BIH: Biskup Pennisi i Fondacija Jean Monet šansu vide u Goraždu

Biskup iz italijanske regije Sicilija Monsignore Michele Pennisi zahvaljujući saradnji sa Fondacijom Žan Mone koja se bavi edukacijom i razmjenom studenata u Evropi posjetio je BiH. Tokom boravka biskup je imao više sastanaka tokom kojih se razgovaralo o razvoju visokog obrazovanja sa akcentom na projekte u Goraždu kao i mogućnosti unapređenja vjerskog turizma u ovom gradu kroz popularizaciju svetišta Dinskih mučenica.

Dokazani prijatelj BiH sa bogatim iskustvom sticanim kroz 50 godina svećeništva i 20 godina episkopata Pennisi je, kako kaže za Ljudski.ba, posvetio najvećim dijelom obrazovanju mladih.

- To podrazumijeva odgajanje mladih u skladu sa kršćanskim vrijednostima i posvećeni rad za unapređenje škola, odnosno za unapređenje svega onoga što se tiče oblasti obrazovanja. Zapravo, dugi niz godina sam imao odgovornu poziciju u katoličkoj školi, u oblasti obrazovanja i univerziteta. Između ostalog, bio sam i u Sarajevu u posjeti Sustavu katoličkih škola za Evropu koje je koordinirao monsignor Pero Sudar. Bilo je to jedno veoma, lijepo i veoma značajno iskustvo i za mene, istakao je Pennisi.

Sa domaćinima iz Fondacije Jean Monet razgovarao je o iskustvu razmjene studenata iz Sicilije sa BiH. U fokusu je bila saradnja sa postojećim univerzitetima, ali i perspektive otvaranja mediteranskog univerziteta koji bi imao svoj ogranak i u BiH.

- Više puta sam posjetio Bosnu i Hercegovinu sa udruženjem Lama koje ugošćava na Siciliji mnogo djece iz domova za nezbrinutu djecu. Nadamo se da ćemo, zahvaljujući i Univerzitetu, uspjeti izgraditi važan most solidarnosti koji će povezati  Siciliju i Bosnu i Hercegovinu, naveo je Pennisi.

U skladu sa svojim mogućnostima i uticajem obećao je podršku naporima iz BiH da se proširi znanje o stradanju i patnji Drinski mučenica u čiju čast se u Goraždu gradi katolička crkva.

Mnogi hodočasnici već dolaze ovdje u Bosnu i Hercegovinu, u posjetu Međugorju. O ovome bi se možda moglo razgovorati sa biskupima, kako bi se proširilo zasnanje o stradanju ovih mučenica, što je veoma važno i kao primjer za mlade ljude, kaže Pennisi.

Kao jednu od najvažnijih tačaka na kojoj Crkva mora da radi smatra zalaganje za mir, mir koji pretpostavlja pravdu, koji pretpostavlja slobodu, koji pretpostavlja istinu.

- Kao što je rekao papa Ivan XXIII u svom djelu Pacem interris (Mir na Zemlji). Otuda opredijeljenost za mir kao globalno opredjeljenje. Dio opredijeljenosti za mir jeste i predanost očuvanju Božjeg stvaranja kako bi se riješio problem gladi u svijetu, kroz djelovanje koje se fokusira na uređeni i cjeloviti razvoj, kako želi papa Franjo, rekao je Pennisi.

Pogledajte video: 

Povezani članci