Društvo

OTKRIVAMO: Propao pokušaj dovođenja LIDL-a s druge strane entitetske linije

Njemački maloprodajni lanac Lidl uveliko se sprema za početak poslovanja na tržištu Bosne i Hercegovine.

Iako će se na otvaranje prvih prodavnica sačekati još neko vrijeme aktivnosti su u punom jeku i radi se punom parom na pripremi i gradnji objekata, zapošljavanju i obuci radnika itd.

Mnogi bh. građani već rade u Lidlu, a neki od njih prolaze obuku u okviru Lidla u nekoj od država u kojima ova kompanija posluje.

Kompanija Lidl BH nedavno je povećala kapital na 216 miliona KM, s obzirom da pripremaju sve više lokacija na kojima će biti njihovi objekti. Zasad je u potpunosti izgrađen objekat u Bijeljini koji će ipak sačekati ostale lokacije za zajedničko otvaranje.

Ovaj logistički centar će biti ključna karika u pravovremenoj distribuciji proizvoda koji se nalaze na policama Lidlovih prodavnica.

Logistički centar na domak Sarajeva će se prostirati na 60.000 metara kvadratnih. Kapacitet će biti 40.000 paletnih mjesta.

U ovom logističkom centru bit će 120 utovarnih i istovarnih rampi a sadržavat će 5 temperaturnih zona i komoru isključivo za skladištenje čokoladnih proizvoda.

Uključivat će moderne tehnologije, poput “pick-by-voice” upravljanja komisioniranjem, optimizovane procese i savremeno okruženje.

Ljudski.ba doznaje kako su vlasti u bh. entitetu Republika Srpska mjesecima lobirale da LIDL mega-građevinu izgradi na području tog bh. entiteta, no njemački investitori za takav rasplet nisu htjeli ni da čuju. Inače, zbog tihih sankcija predsjedniku RS-a Miloradu Dodku, njemački su investitori iz RS-a do danas povukli više od milijardu maraka investicija pa je Dodik bio prisiljen da potraži pomoć Mađara kako bi projekti bili završeni, ali je i kod Orbana naišao na zid.

Na kraju, budžetske rupe popunit će nova zaduženja na berzama, na koje je taj bh. entitet primoran gotovo svaki drugi mjesec.

Lidl pravi distributivni centar kod Sarajeva sa 40.000 paletnih mjesta, i 120 utovarno-istovarnih rampi. Kako bi velika pobjeda za Republiku Srpsku bila da se taj centar napravio u Doboju. Ali ništa od svega!

 

Povezani članci