Društvo

OGLASIO SE NATO: Čvrsto podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH, poruka čelnicima

Zapovjednik zajedničkog zapovjedništva snaga NATO-a, admiral Stuart Munsch kazao je da NATO čvrsto podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine (BiH) i da podstiče čelnike u našoj zemlji da izbjegavaju retoriku koja izaziva podjele, odnosno da se usredotoče na reforme za dobrobit svih u BiH.

On je također istaknuo da NATO podržava euroatlantski put Bosne i Hercegovine i njezine institucije u njihovoj provedbi reformi sektora obrane i sigurnosti.

"Povećali smo razinu političke i praktične podrške BiH u oblastima poput upravljanja krizama, aeromedicinske evakuacije i upravljanja kemijskim, biološkim, radiološkim i nuklearnim incidentima. Naši timovi u stožeru u Napulju, i naši vojni i civilni predstavnici u stožeru u Sarajevu blisko surađuju s obrambenim i sigurnosnim institucijama BiH", kazao je Munch.

Uoči dolaska u Prištinu Munsch je kazao da će NATO rasporediti dodatne snage na Kosovu kako bi osigurao da KFOR ima potrebne resurse kako bi se suočio sa svim izazovima.

"Zabrinut sam zbog nedavnog nasilja na Kosovu, uključujući napad na vojnike KFOR-a u svibnju i napad na Kosovsku policiju u rujnu. Misija NATO-a KFOR nastavlja se fokusirati na nepristranu provedbu svog mandata na osnovi Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, a to je da pruža sigurno  okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu“, kazao je Munsch za Balkansku sigurnosnu mrežu.

Munsch je ponovio kako Beograd i Priština moraju poduzeti konkretne korake ka deeskalaciji situacije na sjeveru Kosova i suzdržati se od daljeg neodgovornog ponašanja koje stvara atmosferu pogodnu za širenje nasilja.

"Konstruktivni dijalog je jedini način za prevladavanje razlika. Dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU je najbolja platforma za pronalaženje rešenja koje uvažava prava svih zajednica", istaknuo je Munsch.

Munsch je podsjetio da je NATO na Kosovu već rasporedio 500 dodatnih turskih vojnika nakon tenzija u svibnju, koje su u rujnu zamijenile snage iz Bugarske i Grčke.

"Osim toga, 28. rujna se oko 200 britanskih vojnika iz Prvog bataljona Kraljevskog puka princeze od Walesa pridružilo britanskom kontingentu od 400 vojnika koji se već nalazi na Kosovu. Uslijedit će pojačanja i od drugih članica NATO", rekao je Munsch.

Munsch je istaknuo da je nakon početka rata u Ukrajini, NATO znatno povećao svoje prisustvo u regiji uvodeći i dvije nove multinacionalne borbene grupe u Bugarskoj i Rumunjskoj te da je NATO "spreman braniti svaki pedalj savezničkog teritorija od bilo kakve agresije".

Povezani članci