Društvo

OBILJEŽILI MJESTA ZLOČINA: Od Kalinovika, preko Hrasnice do Rudog

Aktivisti iz Bosne i Hercegovine uz podršku Centra za nenasilnu akciju (CNA) Sarajevo-Beograd obilježili su neobilježena mjesta stradanja na području Hrasnice na Ilidži, na širem području Kalinovika, te željezničku stanicu Štrpci kod Rudog.

Aktivistima se na području Kalinovika pridružio i Amer Kadić, član Udruženja "Istina Kalinovik ‘92“ koje nastoji obilježiti zatočeničke objekte za Bošnjake kao i lokacije egzekucija i masovnih grobnica na području Kalinovika.

Osim "Barutnog magacina“ aktivisti su u akciji obilježili i lokacije egzekucije i masovnih grobnica na prevoju Rogoj, kao i na lokalitetu Mehkih brda u okolini Kalinovnika.

Na području Hrasnice aktivisti su obilježili dvije lokacije zatočenja - podrumske prostorije u blizini jednog od solitera te obližnje garaže.

Aktivista Dalmir Mišković podsjetio je da aktivnost provode na području BiH od 2015. godine i dosad su obilježili 140 lokacija.

- Ovom inicijativom želimo da potaknemo inkluzivnu kulturu sjećanja i suočavanje s prošlošću - istakao je.

Centar za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd 2020. zajedno s mješovitom grupom ratnih veterana iz BiH, Hrvatske i Srbije odao je počast ubijenim u Štrpcima na zvaničnoj komemoraciji koja se svake godine organizira u Prijepolju u Srbiji, saopćeno je iz CNA.

Popis obilježenih lokacija s podacima o počinjenim zločinima i procesuiranju odgovornih, kao i mapa mjesta stradanja dostupni su na web stranici onms.nenasilje.org

Povezani članci