Društvo

NEKA SVE GORI: Nemar vlasti se nastavlja, požare će kiša da gasi

U svijetu tehničko pitanje, kod nas povod za političke obračune i prepucavanja. Kupovina kanadera i airtraktora ni ove godine nije u fokusu vlasti. Istodobno, vremenske prognoze ne ohrabruju. Požare ćemo i ove godine gasiti ograničenim helikopterskim kapacitetima. A štete koje prouzrokuje vatra mjere se milionima maraka.

Nekada je zbog zaostalih mina i nepristupačnog terena jedino rješenje požar gasiti iz zraka, a često je to jedino rješenje u rukama politike. Zbog toga su helikopteri Oružanih snaga nerijetko ostajali prizemljeni, jer saglasnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine za njihov let nije bilo. Dolaskom novog saziva, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je trajnu Odluku o angažovanju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za pomoć stanovništvu.

Ipak, pitanje gašenja požara daleko je od riješenog, jer spisak ispravnih helikoptera Oružanih snage Bosne i Hercegovine nije tako dug. Tako smo skoro svako ljeto svjedoci pomoći koju nam pruža Hrvatska svojim kanaderima. Evidentno je da će tako biti i ove godine, jer inicijative za kupovinu kanadera trenutno nema ni u najavi. Ono što je u drugim državama samo tehničko pitanje, kod nas je stvar politike. Ona će po svemu sudeći, kako je navikla, pomoć tražiti od komšija, gledati u nebo iščekujući kišu koja treba uraditi ono što vatrogasci i vojska ne mogu. No, kiše je iz godine u godinu sve manje. Ovo ljeto prema najavama meteorologa, bit će toplije od prethodnog.

I dok slušamo takve prognoze nadležne podsjećamo da je broj kanadera i airtraktora u Bosni i Hercegovini – nula.

Podsjećanja radi, prema procjenama Federalna uprave za šumarstvo, štete koje su samo lani proužročili požari iznosile su više od 47 miliona maraka. Izgorjelo je 819 hektara šume, s više od 710.000 sadnica. Najviše štete bilo je u Hercegovini, 23 miliona maraka.

Poređenja radi, cijena kanadera koje će ove godine Hrvatska dobiti besplatno, posredstvom evropske Komisije za civilnu zaštitu iznosi 105 miliona eura. Ako idemo logikom da su štete koje sa sobom ostavljaju požari u prosjeku na nivou prošlogodišnjih, dolazimo do zaključka da nam je u posljednje četiri godine vatra napravila štetu kojom smo mogli finasnirati kupovinu dva nova kanadera.

Povezani članci