Društvo

NAJVEĆI BH. AERODROM U NOVOM RUHU: Brojne novosti, uskoro duža pista za prihvat većih aviona

Sarajevska zračna luka završila je radove na svojoj dugo očekivanoj novoj terminalnoj zgradi i vlasti su joj izdale uporabnu dozvolu.

Iako su neki dijelovi novog objekta već u upotrebi, očekuje se da će zračna luka u potpunosti otvoriti terminal za putnike u nadolazećim tjednima. Nova zgrada pokriva površinu od 10.000 četvornih metara na četiri kata, ponoseći se novim sadržajima koji su osmišljeni kako bi poboljšali iskustvo putovanja putnika. S novim objektom koji je povezan s postojećim terminalom, ukupni kapacitet zračne luke Sarajevo povećat će se na dva milijuna putnika godišnje, a terminali će pokrivati ​​ukupno 19.000 kvadratnih metara

avion 1

 

 

Novi objekt opremljen je s dvanaest pultova za prijavu na povišeni pod. Dizajnirani su tako da odgovaraju drugim pultovima u zračnoj luci i imaju stranice od nehrđajućeg čelika, podnožje, ogradu za odbojnik i policu za torbe. Konfigurirani su za prilagodbu opreme specifične za zrakoplovne tvrtke, zaslone za mjerenje torbe i kontrole pokretne trake za prtljagu. Zračna luka također je u procesu instaliranja novog automatiziranog sustava za rukovanje prtljagom kako bi se pojednostavila obrada putnika i poboljšala učinkovitost. Uskoro se otvaraju i novi maloprodajni objekti te ugostiteljski objekti. U novom dijelu zračne luke nalazi se i novi salon poslovne klase.

 

avion 2

Ukupno pet izlaza izdržat će očekivani priljev putnika. Posebnost objekta, stakleni zračni most, već je postavljen i povezan sa zgradom. Ovaj element suvremenog dizajna također će zamijeniti dva postojeća zračna mosta u zračnoj luci, dajući mu modernu i besprijekornu estetiku. U tijeku je i proširenje stajališta, a po završetku, zračna luka će imati ukupno jedanaest mjesta za parkiranje zrakoplova, što je značajno povećanje u odnosu na postojećih sedam. Ovaj razvoj će povećati ukupni kapacitet zračne luke za rukovanje za 60%.

avion 3

Osim toga, izvode se značajni radovi na elektroinstalacijama i kanalizacijskom sustavu zračne luke. Gledajući unaprijed, zračna luka planira produžiti svoju uzletno-sletnu stazu za 550 metara za prihvat većih zrakoplova. Kako bi podržala ovaj razvoj, zračna luka je već kupila 60.000 četvornih metara zemljišta i započela čišćenje terena.

Povezani članci