Društvo

MILIJARDER IZ BiH DOBIVA KONKURENCIJU: Stiže investicija u vrijednosti od 200 miliona maraka

Slovenska Paloma, najstariji regionalni proizvođač higijenskog papira, danas je svečano obilježila završetak investicijskog ciklusa na sjeveru Slovenije vrijednog 138 miliona eura. Početak velikih ulaganja krenuo je 2016. godine kada je Palomu preuzeo češki investicijski holding Eco-Investment.

Od tada slovenska firma djeluje pod kapom slovačke SHP Groupe (poznate i po brendu toaletnog papira Harmony) koja je također u većinskom vlasništvu češkog holdinga na čijem je čelu Milan Fil’o.

Obnovljena tvornica danas se može pohvaliti novim strojem za proizvodnju papira, dvije nove konvertne linije, ubrzanom i naprednom paletizacijom te novim automatiziranim skladištem. Kapaciteti proizvodnje time su povećani za 20 hiljada tona.No, to nije sve. Milan Fil’o, predsjednik Nadzornog odbora Eco-Investmenta, na svečanom obilježavanju investicijskog ciklusa u Sladkom Vrhu, najavljuje da već sljedeće godine slijedi novo ulaganje od 11 miliona eura u novu proizvodnu liniju.

U isto vrijeme razvijaju projekt energetskog postrojenja koje bi se trebalo temeljiti na obnovljivim izvorima energije, što bi u konačnici zajedno trebalo stajati dodatnih 50 miliona eura. Milan Fil’o, predsjednik NO-a Eco-Investmenta, i čelnik SHP Groupe Richard Žigmund priznaju da analiziraju nove ‘mete’, ali da više ne mogu reći.

Investicija u BiH od 100 miliona eura

Te su investicije nužan zalog za budućnost jer se papirna industrija, pa tako i Paloma, već neko vrijeme bori s profitabilnošću. Pogodile su je energetska kriza, kao i velike fluktuacije u cijeni celuloze, dvije najvažnije troškovne komponente u ovoj industriji.

Kompanija koju je Eco-Investment preuzeo prije sedam godina tek bi se zahvaljujući tehnološkim poboljšanjima trebala vratiti na staze uspjeha. Prihodi su im lani iznosili 130 miliona eura, a EBITDA 10 miliona.

– Moglo je biti bolje, ali smo na dobrom putu – kaže Richard Žigmund, predsjednik Uprave slovačke SHP Groupe. Razlog za optimizam daju mu i tržišni trendovi po kojima raste potražnja za papirnatim maramicama, ali i očekivani ekonomski oporavak.

Bez investicija, doduše, neće ići jer Palomi za vratom pušu ozbiljni konkurenti. Jedan od njih je i bosanskohercegovačka Violeta, u vlasništvu Petra Ćorluke iz Gruda, čiji su prihodi lani prebacili 200 miliona eura i koji se kao i Eco-Investment, kontinuirano širi akvizicijama i diverzifikacijom proizvodnje.

Inače, u vlasništvu SHP Groupe je i banjalučki Celex. Kako najavljuje Žigmund, u bosansku bi tvornicu trebali uložiti 100 miliona eura.

– Uz stari ćemo pogon napraviti novi, no riječ je o projektu koji je podijeljen i bit će realiziran u više koraka. Počet ćemo s postavljanjem konvertne linije koja bi u pogon trebala biti, nadam se, puštena sljedeće godine – ističe Žigmund.

Povezani članci