Društvo

LJEKARI POŠTEĐENI, OTAC KAŽNJEN: Odbijanje s KCUS-a da liječe Nadin dobilo sudski epilog

Denis Smajlović, otac djevojčice Nadin Smajlović čiju je borbu za život i pravo na liječenje pratila cijena Bosna i Hercegovina, a sredinom novembra prošle godine njeno zdravstveno stanje se pogoršalo nakon čega je morala krenuti na put za Tursku, proglašen je danas krivim.

Općinski sud u Sarajevo osudio ga je na godinu dana uvjetne kazne zbog ugrožavanja sigurnosti profesora doktora Ede Hasanbegovića, šefa Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Kao sigurnosna mjera izrečeno je oduzimanje gasnog pištolja koji je posjedovao. Zatvorska kazna neće se realizovati ukoliko ne ponovi krivično djelo.

Podsjetimo, Smajlović se našao na optuženičkoj klupi po optužbi Kantonalnog tužilaštva Sarajevo da je ugrozio sigurnost prof. dr. Ede Hasanbegovića, šefa Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) kojem je, nakon što su mu ljekari u KCUS-u odbili liječiti kćerku te potpisati otpusno pismo, prijetio plinskim pištoljem.

Smalović je ranije rekao da nije kriv.

“Nisam kriv. Sve je ovo politika. Meni su nudili nagodbu da priznam krivicu, ali ja nisam niti ću pristati na to. Mislim ono što su meni uradili, ja njima nisam ništa uradio. To je smiješno da neko izvadi plastični pištolj vama i vi da padnete u nesvijest“, kazao je ranije Smajlović.

Edo Hasanbegović, šef Pedijatrijske klinike KCUS-a je na protestima koje su organizovali radnici i doktori KCUS-a u novembru 2019. godine opisao navednu situaciju sa Denisom Smajlovićem.

“Stavio mi je cijev na vrat(…) To je bilo strašno vjerujte i odjednom se on izgubio. Ta minuta je bila vječnost. Ja sam se realtivno dobro držao. Žene oko mene su popadale, one su vrštale. To je bio horor, ratni film”, rekao je novinarima tada Hasanbegović.

Podsjećamo, Tužilaštvo KS je ranije saopćilo da je tužilački tim nakon analize prikupljenih dokaza, a zbog krivičnih djela nepružanja medicinske pomoći, nesavjesno liječenje i neovlašteno otkrivanje profesionalne tajne, donio odluku da se istraga protiv prijavljenih za liječenje Nadin Smajlović neće provoditi.

Roditelji Smajlović su dijete sa KCUS-a odveli na liječenje u Tursku, a direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović je u novembru 2019. godine o ovom slučaju govorila da dijete uvijek mogu liječiti u Opštoj bolnici i da nakon dešavanja sa Denisom Smajlovićem niko na Pedijatrijskoj klinici neće da liječi Nadin.

“Mi možemo liječiti ovakvu pacijenticu, ali nemamo lijekove koji su za to potrebni jer nam Federalni zavod zdravstvenog osiguranja nije obezbijedio i dostavio lijekove”, objasnila je u novembru 2019. Sebija Izetbegović.

Zbog slučaja Nadin kažnjen KCUS

U septembru 2021. godine Općinski sud u Sarajevu donio je presudu kojom je utvrđeno da je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu povrijedio prava na privatnost djevojčice Nadin Smajlović i njenih roditelja Amine i Denisa Smajlovića objavom ličnih podataka o zdravstvenom stanju malodobne Nadin Smajlović, kao i objavom ličnih podataka iz radnog odnosa Amine Smajlović objavljenim u saopćenju za javnost KCUS-a.

Na svu sreću, djevojčica Nadin se uspjela izliječiti u Turskoj.

 

Povezani članci