Društvo

KUHA U BANJALUCI: Sprema se hapšenje Stanivukovića

-Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine Grada Banjaluka, po nalogu Vlade Đajića podnio je 16.01.2024. godine krivičnu prijavu protiv Draška Stanivukovića. Ninković je član SNSD-a, ali je u sukobu između Dodika i Đajića, koji prijeti da preraste u otvoreni rat, stao na Đajićevu stranu, piše novinar Slobodan Vasković, te nastavlja:

-Dodik je prije nekog vremena odlučio da Stanivukovića na predstojećim lokalnim izborima podrži za poziciju gradonačelnika Banjaluke. Stanivuković će zvanično biti

Dodikov igrokaz sa Stanivukovićem je kristalno jasan. On želi da preko njega nastavi da gospodari budžetom najvećeg grada u Republici Srpskoj. Za razliku od Igora Radojičića, koji se dobrim dijelom opirao Dodikovim zahtjevima za krčmljenjem gradske imovine, Stanivuković je u posljednje tri godine bespogovorno ispunjavao svaku njegovu želju.

Zato ne treba da čudi što se Dodik u posljednjih dvadesetak dana bori svim silama kako bi obezbijedio usvajanje rebalansa budžeta Grada Banjaluka. On je svjestan da je Stanivuković u 2023. godini potrošio oko 20 miliona KM na stavke koje nisu bile predviđene budžetom za tu godinu. Stanivuković je time počinio krivično djelo, koje sada on i njegov šef Dodik pokušavaju popeglati rebalansom budžeta.

Prema mojim izvorima iz Crvene Sekte, Dodik je u proteklim danima vršio snažan pritisak na koalicione partnere (SP, SPS, US, Demos, Saša Čudić i papak Aleksandar Petković) kako bi njihovi odbornici podržali rebalans budžeta. Osim toga, Dodik je pokušavao da ubijedi i odbornike SNSD-a da podrže rebalans, ali mu je za sada uspjelo da ubijedi u to samo Marinka Umićevića.

Osokoljen Dodikovom podrškom, Stanivuković je za 25.01. najavio održavanje sjednice Skupštine Grada Banjaluka, na kojoj on i Dodik očekuju izglasavanje rebalansa budžeta. 

To se očigledno nije dopalo Đajiću, koji je istovremeno najavio proteste i blokadu Gradske uprave.

Od Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka sam tražio i dobio odgovor, u kome se navodi da je to tužilaštvo formiralo predmet po krivičnoj prijavi koju je podnio Ljubo Ninković protiv Stanivukovića, kao i da je isti dodijeljen postupajućem tužiocu. 

Ostaje se da vidi da li će okružni tužilac imati hrabrosti da naloži hapšenje Stanivukovića, zaključio je Vasković.

Povezani članci