Društvo

KOMŠIĆ PRESJEKAO: Sin Zlatnog ljiljana novi ministar, Krkalić najavio izlazak iz DF-a

DF je odlučio staviti tačku na priču o izboru ministra za boračka pitanja u ZDK koja je prijetila da izazove pobunu dijela stranačkog rukovodstva iz Tešnja. Umjesto Ibrahima Smajića na ovu poziciju je kandidiovan Adnan Sirovica iz Maglaja čiji otac je dobitnih Zlatnog ljiljana, a nije više među živima. Iz DF-a je time poslana poruka i Hamzi Krkaliću iz Udruženja Kamp boraca koji je pokrenuo pobunu jer smatra da je on zaslužio ministarsko mjesto.

Povjerenik DF-a za ZDK Goran Bulajić je za Ljudski.ba potvrdio ovu informaciju.

- Mi smo dobili instrukciju iz centrale stranke da povučemo kandidaturu Smajovića. Sugerisano nam je da za ministra predložimo Adnana Sirovicu, mi smo ga kontaktirali i čini se da je spreman prihvatiti ovu funkciju. Prijedlog predsjednika Komšića ćemo ispoštovati na organima stranke, za Ljudski.ba je rekao Bulajić.

Adnan Sirovica sin je Amira Sirovice iz Maglaja koji je nosilac Zlatnog ljiljana. Njegov otac preminuo je 2005. godine u 36 godini života. Adnan je rođen 1990. godine u Doboju. Nakon završene osnovne i srednje škole u Maglaju, upisuje i uspješno završava Pravni fakultet u Zenici. U vrijeme velikih poplava 2014. godine aktivno učestvuje u zaštiti i spašavanju stanovništva i materijalnih dobara, a bio je i član Kriznog štaba. Također, jedan je od aktivnih članova Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja općine Maglaj.

Odluka DF-a je uslijedila nakon prozivki Hamze Krkalića iz Udruženja Kamp boraca koji je očekivao da će biti kandodovan za ministra. Malo prije odluke DF-a Krkalić je na svom Facebook profilu objavio da je ranije predloženi kandidat bio pripadnik Vojske Srbije do 1995 godine, nakon čega se pridružio Armiji BiH u kojoj je proveo 396 dana.

Krkalić je najavio i mogućnost da dio članstva DF-a spali članske knjižice zbog kadrovske politike. Bulajića smo pitali hoće li Krkalić ostati član DF-a.

- Nakon nekulturnih prozivki i uvreda ja s njim više ne želim kontaktirati. Ja sam na sebe samo preuzeo obavezu da ga obavijestim da je većina bila za drugog kandidata, nudio sam druge opcije, ali je on ultiimativno odbio. Kada je riječ o njegovom članstvu u DF-u sačekaćemo da vidimo njegove poteze jer je najavio da će spaliti člansku knjižicu, kaže za Ljudski.ba Bulajić.

Krkalić je zadovoljan činjenicom da je došlo do promjene odluke DF-a, ali kaže da neće ostati član stranke. Šta će biti s njegovom općinskom organizacijom odlučit će se večeras na sastanku.

Povezani članci