Društvo

ISPRAVLJANJE KRIVE DRINE: Jedan gradonačelnik gradio, drugi treba da ruši

Obaloutvrde u Goraždu trebale bi biti srušene do 16. 10. a teren vraćen u prvobitno stanje. Tako je federalni inspektor naredio Gradu Goraždu. No, radovi na tome još nisu počeli – upozorava Ibrahim Delić iz Naše stranke, zastupnik u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona u prošlom sazivu.

"Rješenje federalnog građevinskog inspektora izdato je 16. 6. ove godine. U njemu je dat rok od 120 dana da se obaloutvrde uklone i teren vrati u prvobitno stanje. Ustanovljeno je da su izgrađene nelegalno.

Naravno, do 16. 10. 2023 godine nije moguće izvršiti nalog inspektora niti je Grad Goražde imao namjeru postupiti po njegovom rješenju.

Već dugo vremena smo iz Naše stranke ukazivali na kršenje zakona i zloupotrebu položaja i ovlasti od strane bivšeg gradonačelnika Goražda i njegovog šefa Službe za urbanizam i prostorno uređenje. Tražili smo da se obustavi nelegalna gradnja obaloutvrda na rijeci Drini u Goraždu. U tom smislu posebno bih istakao rad zastupnica Naše stranke u prošlom mandatu u Parlamentu FBiH Nasihe Pozder i Sanele Klarić te lični angažman kao kantonalnog zastupnika.

S neregularnostima smo upoznali i Svjetsku banku koja je kreditirala projekat, a koju su iz lokalne uprave obmanjivali da rade sve po zakonu. Naša borba je rezultirala rješenjem o uklanjanju obaloutvrda.

Iako obaloutvrde neće biti uklonjene u predviđenom roku, nastavit ćemo da tražimo sprovedbu zakona kao i to da federalni inspektor poduzme sve iz svoje nadležnosti i kazni investitora zbog neprovođenja rješenja o uklanjanju obaloutvrda na rijeci Drini u Goraždu."

U međuvremenu oni koji su osim Našpe stranke najviše bili protiv obalautvrde danas su vlast u BPK Goražde. Nekada su nosili transparente, a sada šute.

Treba biti objektivan, povrat u prijašnje strane se čini skoro nemoguć, ali penale neko može da plati.

Povezani članci