Društvo

ISLAMSKA ZAJEDNICA BIH U BIZNISU: Bičakčić poručio da neće stati na tržnom centru

Islamska zajednica je u  Sanskom Mostu otvorila vakufski šoping-centar, prvi te vrste u Bosni i Hercegovini. Centar je koštao čak 6,5 miliona KM, a nalazi se u blizini istoimene džamije sa četiri munare. Nije Islamska zajednica prvi put u biznis-vodama, niti biznis-planovima.

Moderni kompleks prostire se na više od 2.000 kvadratnih metara kod Mostara. U njemu su smješteni hotel Kalima Resort, restoran, Centar za zdravo starenje, džamija i biblioteka. Vrijednost projekta je 4,5 miliona KM.

Postavljanjem kamenta temeljca za prvu solarnu elektranu Green Vakuf Tešanj u ovome gradu Islamska zajednica BiH postala i bh. investitor s novim modelom razvoja i finansijske održivosti.

Predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Edhema Bičakčić pojasnio je poslovne poteze Islamske zajednice..

- Vakuf IZBiH realizirao je investiciju izgradnje objekta u Sanskom Mostu koji je iznajmljen i bit će to tržni centar, radi se objektu značajne površine koja će koristiti za trgovine unutar Sanskog Mosta”, istakao je Bičakčić te pojasnio da je to prvi veći ovakav objekat, ali i najavio da ne namjeravaju stati na ovome, nego da imaju ambiciju i namjeru da ubuduće nastave u ovom privrednom segmentu.

Malo neobično zvuči da se Islamska ili bilo koja druga vjerska zajednica bave nekim profitabilnim aktivnostima.Predsjednik Sabor u tome ne vidi zaokret.

- Nije zaokret. To je osnovna funkcija vakufa da obezbjeđuje sredstva tržišnog poslovanja za potrebe IZBiH”, govori sagovornik Raporta i objašnjava nam da to nije ništa novo, da su i u Jugoslaviji imali takvu djelatnost. Nekada je u doba Jugoslavije to bila standardan djelatnost, krenulo je s mlinovima, poslije s uslužnim radnjama itd, to je osnova vakufa i vakifa i oni koji žele da daruju svoja sredstva, oni to daruju i potpišu vakufnamu na osnovu koje se ta sredstva koriste – jasan je Bičakčić.

Povezani članci