Društvo

BUDI USPOMENE NA BOLJE DANE: Prvo bogosluženje nakon 30 godina u Goraždu, vjernici oduševljeni

Prvo bogosluženje nakon 1992. godine sinoć je organizirano u hramu mitropolije dabrobosanke, odnosno kapeli Svetog Jovana Bogoslova u Goraždu, koja pripada crkvenoj opštini čije je sjedište u Novom Goraždu (RS) pri hramu Svetog Georgija.

Vjernici pravoslavne vjere okupili su se uz nalaganje badnjaka, kako bi obilježili Badnji dan kao posljedni dan 40-dnevnog posta, u susret jednom od najvećih hrišćanskih praznika, Božiću.

Među njimaje  i Dragiša Tanasković koji naglašava da je nalaganje badnjaka u Goraždu nakon toliko vremena probudilo brojne uspomene i radost.

- Mnogo znači i vjernicima i građanima i sugrađanima jer je ovo prvi put od 1992.godine  da se nalažu badnjaci u maloj kapeli u Goraždu. Ovaj datum za nas pravoslavce znači mnogo, jer je to Badnji dan uoči Božića, sutra je Božić Hristovo rođenje, što za Srbe znači mnogo, a isto tako za naše sugrađane koji su tu sa nama i žive, da pokažemo da nismo odbačeni. Mnogo znači, posebno ovo večeras jer je prvi put nakon dugo vremena  pa čovjeku vraća osjećaje na nekadašnje dane  – ističe Tanasković.

Jerej Marko Marković tokom bogosluženja poželio je očuvanje mira i dobrih komšijskih odnosa i porodičnih vrijednosti.

- Da se saberemo ovdje na ovaj veliki i Bogom blagoslovljeni dan i pomolimo gospodu Bogu za zdravlje svoje i zdravlje svojih bližnjih. Da gospod Bog usliši molitve i našem divnom gradu daruje blagoslov i napredak, da napredujemo, mirno i složno živimo u njemu, da se ovaj mir koji su poželjeli anđeli prilikom Hristovog rođenja useli ako Bog da u svaku porodicu, u svaku kuću i da sačuvamo prave porodične vrijednosti, vrijednosti dobra na kojima se temelji naše društvo. Ako Bog da i naredne godine, i svake sljedeće da se u slozi i što većem broju ovdje sabiramo  i dičimo ovom našom naizgled malom, a zapravo velikom i začajnom svetinjom -  poručio je jerej Marković.

.

Povezani članci