Društvo

BOŽE PRAVDE: Pop što voli oružje pisao Durakoviću

Iguman pravoslavnog manastira Karno kod Srebrenice Luka Babić uputio je pismo potpredsjedniku Republike Srpske Ćamilu Durakoviću. Iguman Luka poznat je kao svešteno lice koje se voli slikati sa oružjem i četničkom ikonografijom, te okupljati osobe sumnjive prošlosti i sadašnjosti u manastiru Karno kod Srebrenice.

On je ovog puta Durakoviću pisao povodom neustavnog dana RS odnosno snimka kojeg je Duraković objavio i na kojem se mogla vidjeti još jedna provokacija kada je u Kragljivodama lokalni monah okupio ljude, a selom se orio Baja Mali Knindža.

Iznio je iguman Luka u svom pismu niz kritika, Bošnjake je nazvao "preimenovanom osmanlijskom zaostavštinom"...

Također je Durakoviću poručio kako će se "vidjeti u augustu".

Pismo igumana Luke ovim putem prenosimo u cijelosti:

- Kada ste već toliko nevaspitani i zaslijepljeni mržnjom prema svemu srpskom, pa nam niste ni čestitali Božić, iako ste bili taj dan sa vašim lovačkim bašibozlukom preko puta nas na Kragljivodi Metohu Manastira Karno. Umesto toga ste kao miševi, neovlašteno nas snimali, iz one nelegalne daščare i paščare preko puta, gde se najčešće okupljaju lovci s kerovima i pijanci, koji urlaju, a misle da pjevaju.

Kao i za Bogojavljenje i Časni Krst, opet moram da vas učim i za Badnjak. To je stari srpski običaj koji nije mogao da spreči ni osmanlijski ni austrougarski ni komunjarski okupator, pa neće ni preimenovana osmanlijska zaostavština. Srbi su slavili i slaviće dok je sveta i veka. Naravno i taj dan ste došli sa lovačkim puščetinama i psima i stajali preko puta, pokušavajući uplašiti verujući goloruki narod nazivajući nas "manjinskim radikalnim grupama". Smešni ste i jadni, k‘o iz lošeg filma. Pa još po starom običaju posle kukate.

Bezočno lažete, jer dobro znate da mi nikada nikoga nismo ugrozili, niti je to u Duhu Pravoslavlja. Situacija je potpuno obrnuta od one koju iznosite u javnost, obmanjujući hiljade lakovernih duša, pre svih muslimana. Vi ste taj koji svaki Pravoslavni Praznik i Imendan pokušavate začiniti gorčinom i sebi pridavati značaj koji nemate ni u sopstvenom narodu.

Najlakše je napadati i klevetati pravoslavne sveštenike, što godinama i uporno radite, znajući da vam uglavnom neće ni odgovoriti, niti se „braniti". Vaša mržnja, da ne kažem glupost, je poprimila ogromne razmere. Pominjete mezarje preko puta, koje ste uzurpirali, znajući da su tu sahranjeni ubijeni Srbi u Prvom ratu. Streljali su ih austrougarski „šuckori", najgori lokalni ološ, kako ih je opisao naš poznati nobelovac Ivo Andrić.

Nad humkama je bio i spomenik koji ste ukrali i odneli u Tuzlu. Zahvaljujući dobroti nekih ljudi, muslimana, vraćen je i nalazi se u Srpskom Pravoslavnom Manastiru Karno kod Srebrenice. Taj spomen ubijenim Srbima će biti, s Božjom pomoći, obnovljen i svedočiće. A kakvu sreću i blagostanje vi možete graditi i očekivati podižući mezarja na srpskim kostima ?!.

Toliko godina već kidišete i nasrćete na Srpsku Pravoslavnu Crkvu i još niste shvatili da je Svetlost Hristovog Jevanđelja i NJegovih Svetih jača od svih sila mraka, obmane, klevete i laži. Dobro vam je poznato kako su prošli klevetnici i lažovi na Sveti Manastir. Naučite bar nešto kad vam je Bog dao vremena. „Početak mudrosti je strah Gospodnji" kaže Premudri Solomon. Ali pošto ste vi uglavnom američki i nemački đaci, iz istorije niste ništa naučili, vidimo se u avgustu.

Želim vam da dugo godina budete potpredsednik Srpske i obilježavate Dan državnosti i Njen rođendan pod crveno plavo belim barjakom. BOŽE PRAVDE!, napisao je iguman Luka.

Povezani članci