Društvo

AMERIČKI LOVCI NA NEBU: Iznad entiteta RS u brišućem letu

Dva lovca F-16 Američkog vazduhoplovstva izvest će bilateralnu kopneno-zračnu vježbu sa JTAC timovima iz sastava Specijalnih snaga Vojske SAD i (SOF) i Oružanih snaga BiH (OSBiH) na području Tuzle i Brčkog 8. januara u poslijepodnevnim satima.

Ta bilateralna obuka provodi se u sklopu naprednog stepena saradnje između dvije vojske koja doprinosi miru i sigurnosti na Zapadnom Balkanu, te pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu BiH u jeku anti-daytonskih i secesionističkih aktivnosti.

Sjedinjene Države stalno naglašavaju da Ustav BiH ne predviđa pravo na otcjepljenje, te da će djelovati ukoliko neko pokuša da promijeni ovaj osnovni element Daytona.

Obuka se provodi u sklopu aktivnosti Američkih oružanih snaga na razmjeni taktike, operativnih metoda i procedura sa OSBiH.

Misiju će podržati i letjelica KC-135 Stratotanker koja će osigurati dopunu goriva u zraku za letjelice F-16 iznad teritorije entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini. 

Iz Ambasade SAD-a u BiH navode da se jedinice Američkog vazduhoplovstva za Evropu i Afriku redovno vojno angažuju sa regionalnim partnerima s ciljem osiguranja obuke, poboljšanja interoperabilnosti i demonstriranja zajedničke posvećenosti istim sigurnosnim ciljevima.

Bosna i Hercegovina ključni je partner SAD i ima zajednički cilj u osiguranju regionalne stabilnosti.

Američke letjelice vratit će se u bazu odmah nakon završetka misije. Sposobnost brzog razmještanja, lociranja mete i povratka u bazu pokazuju kapacitete SAD da projiciraju snagu bilo gdje u najkraćem mogućem roku i da djeluju zajedno sa saveznicima i partnerima.

JTAC timovi sastoje se od posebno obučenih pripadnika koji usmjeravaju dejstvo borbenih letjelica koje pružaju blisku zračnu podršku. JTAC timovi su ključna veza između vojnih jedinica na terenu i u zraku. JTAC timovi se koriste kao kopnena prethodnica za usmjeravanje djelovanja vojnih letjelica koje djeluju kao podrška kopnenim snagama. JTAC timovi Evropske komande Američkih specijanih snaga (SOCEUR) ključni su taktički timovi koji pružaju podršku konvencionalnim jedinicama, uključujući jedinice Američkog vazduhoplovstva za Evropu i Afriku. Njihove vještine i jedinstvena obuka čine ih višestruko djelotvornim.

Već nekoliko godina JTAC timovi Evropske komande Američkih specijanih snaga (SOCEUR) drže obuku za JTAC jedinicu OSBiH. JTAC program jedan je od prvih programa za uspostavu obučenih i opremljenih jedinica OSBiH za posebne namjene. 

spostava bh. nacionalnog JTAC programa dijelom je omogućena uz pomoć i savjete jedinica za specijalne operacije SAD.

Jedinice za specijalne operacije SAD također obučavaju pripadnike JTAC OSBiH u oblasti naprednih pješadijskih vještina, s konačnim ciljem uspostave JTAC programa TACP (taktičke jedinice za zračnu kontrolu).

SOCEUR obezbjeđuje jedinstven front za sprječavanje potencijalnih neprijateljskih napada tako što pomaže partnerske snage u razvoju specijaliziranih jedinica, saopćeno je iz Ambasade SAD-a.

Povezani članci