Vaše priče

OSVRT IZ MOSTARA: U tri kolone na izbore, zna se ko je "najtraženija roba"

Bošnjačke i probosanske stranke će na izbore u Gradu Mostaru u tri tabora ili bolje reći u tri političke kolone, mada je ranije bilo nekih najava da bi se moglo ići i sa samo jednom listom. 

Piše: FARUK KAJTAZ (Izascene)

Bez mogućnosti rasipanja glasova.

Na kraju, ideja o jednoj listi se pokazala samo kao solidna – teorijska priča, ali bez osnove i podrške u realnostima aktuelnih političkih odnosa.

Prva je u javnost istrčala Kolicija za Mostar ili bolje reći ono što je ostalo od nje u odnosu na zadnje izbore. Kičmu koalicije i dalje čini SDA, dok su BPS Sefer Halilović i „BH Zeleni“ više tu da bi ova koalcija izgledala bolje... nego zbog svoje realne snage.

Da bi bila nekakva koalicija... neko je morao stati uz SDA, jer koalicioni broj TRI puno bolje zvuči nego DVA!

Biće tu nešto glasova izvan kruga SDA, ali će to biti samo za popravljanje umjetničkog dojma i opravdavanje imena Koalicije. Najviše  - gotovo sve će zavisti od rezultata SDA, koja je još uvijek daleko najjača stranka u koaliciji, ali i stranka, koja je nedavno prošla kroz nimalo ugodan period tranzicije lokalne stranačke vlasti.

Tek će se vidjeti koliko je to, na momente, vrlo neugodno političko natezanje ostavilo traga na biračkoj bazi stranke. Posebno u bastionima glasačkog bazena SDA kao što su Podveležje ili Drežnica, čiju su kadrovi morali napustiti liderske pozicije u novom miješanju karata i kadrova u Mostaru i HNK.

Prijedlog Koalicije za Mostar da kandidata za gradonačelnika nominira koalicija sa najviše izabranih vijećnika (u ovom slučaju Đani Rahimić), a da ga ostali podrže - čini se logičnim i politički poštenim, ali u politici uvijek valja računati i na iznenađenja, kao onda kada su dvije vijećnice „Naše stranke“ izbjegle popuniti glasački listić.

Svakako valja računati i na nešto drugačije odnose SDA sa mostarskim Muftijstvom, koje je u više navrata otvoreno dalo naslutiti da baš i nema previše razumijevanja za sve poteze rukovodstva ove stranke.

Izbori će biti i najbolji test za nove mlade kadrove, koji imaju velike planove, ali valja to provjeriti na izborima, gdje SDA omladinci prvi put izlaze samostalno kao lideri i stratezi.

Drugi – samo brojčano veći dio nekadašnjeg sastava Koalicije za Mostar 2020. - svrstao se pod kapu koalicije „Grade moj“ (DF, PMP, NES, SBiH). Ekipa je vrlo šarolika i željna dokazivanja, ali već prvi (neugodni) istupi u javnosti svjedoče da u ovoj političkoj grupaciji još puno toga tek treba da se usaglasi i dogovori.

U mostarsku javnost izlaze ozbiljne nesuglasice oko izbornih lista, ali i generalnog kursa koalicije, čiji ritam jednim dobrim dijelom - kako se otvoreno špekluliše - određuje nekadašnji gradonačelnik Mostara Safet Oručević, koga opet – što javno – što po „sijelima“... otvoreno podržava mostarski muftija!

„Grade moj“ ima i liderskih problema, pa je u pomoć pozvan federalni poslanik DF-a Sanel Kajan koji bi, smatra se, trebao povući dio gradskih glasova, ali jedan dobar dio javnosti Mostara mu već spočitava da pokušava „sjediti na dvije stolice“, te da su njegovi planovi više vezani uz Sarajevo, nego uz Mostar.

U trećem redu stoji nekadašnji prepakovani BH blok, ovoga puta bez podrške PMP-a, ali uz učešće Naroda i pravde (NIP) i starog partnera – Naše stranke.

Obzirom na status koga ima Naša stranka u Mostaru nakon debakla sa izborom gradonačalnika, koji je omogućio izbor kandidata HDZ-a - odluka SDP-a da ih ipak primi u koaliciju je prije logičan nastavak kontinuiteta državne koalicije, nego pragmatičnog izbora poželjnih partnera.

Sličan odnos je i SDP-a te NIP-a.

Konakovićeva stranka već duže vrijeme nastoji izgraditi infrastrukturu u Mostaru, ali im to nikako ne polazi za rukom bez obzira na uporne pokušaje.

Cijenu loše javne percepcije NIP-a i Naše stranke u Mostaru mogao bi zato platiti SDP, ali to je valjda „žaba koja se morala progutati“ i cijena koaliranja u okviru „Trojke“ na višim nivoima vlasti. SDP računa da ima manje, ali zato stabilno biračko tijelo, pa se nadaju da im ova koalicija ne bi trebala previše nauditi.

Sve u svemu, sudeći već prema prvim najavama očekuje nas vruće klimatološko, ali i političko ljeto u Mostaru. Kolone su postrojene i prava bitka tek predstoji.

Ko li će biti „najtraženija roba u gradu“?

 

 

Povezani članci