Vaše priče

IZ UGLA JEDNE POVRATNICE: Ne garantuje ovdje nama niko ništa

Globalna politika ne zaobilizi ni povratnike, pa tako Senija Mušić uz sve nedaće koje prate ovu populaciju razmišlja o budućnosti BiH. Njen stav prenosimo u cijelosti.

Potenciranje raspada zemlje ma iz čijih usta dolazilo, za svaku je osudu. Na pojedince iz politike smo ko biva naučili, navadili ih.

 Tome se pod hitno treba stati u kraj. Međutim, kada to dolazi iz usta Visokog predstavnika, onda imamo posla sa matorim, nadobudnim, istrošenim, trećerazrednim diplomatom, koji je pogubio vezu s realnošću i površno razumije svoj posao. Ili je pak doveden s opasnim nakanama. 

Ja ne vidim ovdje potrebe za raspadom jer je ova zemlja sasvim solidno napuknuta, ali je država i tu staje priča.  Bosna i Hercegovina je država! Zna to i Milorad Dodik. Ono što je evidentno jeste i to da se nigdje ne iščekuje ishod rata u Ukrajini kao u Bosni i Hercegovini i da se na našoj zemlji lome geopolitička kola, narodski rečeno.

 Rat je uvijek varijanta na koju se mora računati. Ratovi nisu uvijek istog intenziteta. Jug Kipra je u EU, na primjer. Vidite, tamo Turska ima svoju republičicu na način na koji to Srbija želi u Bosni. Razlika je dramatičnija jer ova Republika Srpska ima svoj teritorij, vlast, kompaktnu cjelinu i prijatelje na Istoku i u redovima EU mislilaca. 

Neko je u naše ime to tako prihvatio. Ne vidim problem sem u procesima koji će da prostore u BiH etnički počiste. Vidite, ne garantuje nama ovdje niko ništa, jer i članice NATO saveza imaju problem sa secesionistima i takvim politikama unutar svojih granica. Ne garantuje niko ni mir. To je bolan floskula.

 One koji vole ovu zemlju ne treba da interesuje to šta ko želi ili misli Bosni Hercegovini, njenim narodimna i građanima. Takvi su u obavezi, misleći na najviše u politici i društvu, da imaju planove za sve moguće varijante i da čine sve u zaštiti države, njenih institucija i vladavine Zakona. 
Ja ne vidim da se to kvalitetno čini jer osjećam na vlastitim plećima kao svaki drugi povratnik u BiH, ma koje nacionalnosti. Vidim mnogo neukih, hvalisavih, samoljubljivih i lica samouvjerenih u vlastitu ispravnost. Vidite, takve se tretira kao opasnost po nacionalnu bezbjednost.

Povezani članci