Vaše priče

HRABROST SARAJLIJE INSPIRACIJA SLOVACIMA: Kemo riskirao život da pomogne ranjenicima tokom ruske invazije na Čehoslovačku

Ambasada Slovačke u Bosni i Hercegovini objavila je na svome Facebook profilu prisjećanje na invaziju na Čehoslovačku i priču o hrabrosti Kemala Ujkaševića koji je pomagao ranjenim mladićima. 

U noći između 20. i 21. augusta 1968. godine trupe Varšavskog pakta predvođene Sovjetskim savezom izvršile su invaziju na Čehoslovačku.

"Čehoslovačkoj vojsci je naređeno da ne interveniše. Međutim, okupacija je izazvala talas građanskog otpora, koji je ugušen prisustvom oko pola miliona vojnika i 6.000 tenkova. Uslijedila je 23-godišnja vojna okupacija čehoslovačke teritorije, što je značilo zaustavljanje i preokret tekućih reformi demokratizacije usmjerenih na uspostavljanje tzv. socijalizma s ljudskim licem", podsjetili su iz Ambasade.

Također, podsjetili su i da je predsjednik Josip Broz Tito pružio podršku čehoslovačkom narodu, a širom Jugoslavije su organizovani mitinzi solidarnosti, te je Jugoslavija pružila utočište brojnim Česima i Slovacima.

Ispričali su priču o Sarajliji Kemalu Ujkaševiću koji je rizikujći vlastiti život pokušao da pomogne ranjenim 16-godišnjem Peteru Legneru i mladiću Jozefu Szvityelu.

Do ranjavanja je došlo nakon što je sovjetska vojska počela bez razloga da puca po okupljenoj masi demonstranta. Legner je ranjen u leđa.

"U njihovoj blizini se našao i državljanin Jugoslavije, Kemal Ujkašević, koji je bez oklijevanja ranjenim mladićima pritekao u pomoć riskirajući pritom vlastiti život. Nadljudskom snagom Ujkašević je mladiće nosio najprije do lokalnog doma zdravlja gdje im zbog težine povreda nisu mogli pružiti adekvatnu pomoć. Potom ih je uspio prebaciti do bolnice iz koje su morali biti prebačeni na izdvojeno odjeljenje hirurgije sanitetskim vozilom. Prilikom transporta Peter, Legner je umro na rukama Kemala Ujkaševića. Tri mjeseca kasnije, u bolnici je od posljedica ranjavanja, preminuo i Jozef Szvityel", napisali su Slovačke ambasade.

"Iako je sudbina ovih mladića okončana tragično, ime Sarajlije Kemala Ujkaševića i danas povezujemo sa nesvakidašnjom hrabrošću i junaštvom", poručili su.

Povezani članci