Pozitiva

ŽENE DOBOJA, SNAGA POVRATKA: Ovako nešto nikada prije nije viđeno

Osmi mart ove godine za Doboj ima istorijski značaj. Po prvi put od 1992. godine ovdje su 8 mart proslavile žene iz skoro svih povratničkih mjesnih zajednica. Njih više od 350 okupili su BH Zeleni, politička partija koja je za kratko vrijeme postala prepoznatljiva na lokalnom, ali i na novou RS-a.

Da BH Zeleni dosta pažnje posvećuju ženama pokazuje i činjenica da u gradskoj Skupštini imaju dvije odbornice. Slika sa osmomartovskog druženja je ohrabrujuća posebno ako se zna da ni SNSD Milorada Dodika u ovom gradu nije okupio više žena. 

Bez obzira na to sagovornice portala Ljudski.ba su pokazale skromnost, ali i širinu duha neophodnu da BiH jednog dana postane zemlja bez predrasuda.

- Divno je vidjeti sve ove žene na jednom mjestu. Mislim da smo veliki stub ovog društva uopšteno i da ne dolazimo do izražaja samo na ovaj datum, baš suprotno, svaki je sve više naš. Zadovoljstvo mi je sarađivati i družiti se sa ženama iz svih mjesnih zajednica, članicama BH Zelenih i simpatizerima ove stranke, kako u privatnom tako i u političkom smislu, istakla je odbornica Nirmela Janković.

Senida Bajić je sretna da je konačno organizovano jedno ovakvo druženje. Ona nije povratnica, ali iz priča koje je čula divi se svojim novim komšinicama i sugrađankama.

- Ljudi su ovdje ostavili ljepotu, vratili se u porušeno. Vjerujem da će sa svojom djecom sve opet podići na novi nivo.

Snagu žene prepoznali su BH Zeleni i za kratko vrijeme postali prepoznatljiva politička partija u Doboju, ali i cijeloj državi. 

Atmosfera u Doboju je bila zaista sjajna. Žene su na trenutak zaboravile svakodnevne probleme. A domaćini su ovaj put politiku ostavili po strani. Slika s proslave 8 marta u Doboju dokaz je i snage bosanske žene kojom se nosi sa svim izazovima u BiH, a toga na ovim prostorima proteklih više od 20 godina nije falilo.

Video snimci sa ovog veličanstvenog skupa dokaz su da se na nove generacije mora ozbiljno računati. Vrijedne i talentovane djevojke Nermana Đulbić i Ajla Mešić iz dobojskog naselja Svjetliča koje od milja zovu i dobojsko Dedinje sve su vrijedno zabilježile svojim kamerama i tako od zaborava ukrale jedan od velikih trenutaka ne samo za Doboj već i BiH. Povratnice u Doboj opet su svoje na svome.

U nastavku pogledajte sjajnu atmosferu i vrhunsko druženje dobojskih povratnica kojima i ovog puta želimo sretan 8. mart.