Pozitiva

U SPOMEN ZA VELIKANA: Ulica u Sarajevu dobila ime po Ivici Osimu

Skupština Kantona Sarajevo donijela je danas Odluku o preimenovanju ulice Zvornička od broja 1 do 61 na području Općine Novo Sarajevo u „Bulevar Ivice Osima“.

Odluka je donesena na prijedlog Komisije za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Skupštine KS i prethodne inicijative Općinskog vijeća, te Fudbalskog kluba „Željezničar“.

Kako je navedeno, ovo je vraćanje samo dijela duga Maestru, Štrausu s Grbavice, kako su popularno zvali pokojnog Osima, za sve ono što je tokom svoje bogate igračke, a potom i trenerske karijere uradio za BiH, Sarajevo i svog „Želju“.

Osim sportskih uspjeha, njegove intelektualne sposobnosti, analitičke vještine, izvanredni ugled kao javne ličnosti, te moralna odlučnost koju je pokazao i dokazao u najtežim trenucima za Sarajevo i BiH, stavljaju ga na posebno mjesto u našoj historiji.

Ulica Zvornička odabrana je da nosi njegovo ime jer prolazi pored Željinog stadiona, gdje je legendarni Ivica Osim stekao svoju igračku i trenersku afirmaciju.

Preminuo je 1. maja 2022. godine u 80. godini života.

Svoju fudbalsku karijeru započeo je u omladinskom pogonu FK „Željezničar“, a potom je gradio igrajući za holandski FC „Zwolle“, te francuski „Strasbourg“ i „Sedan“, kao i „Valenciennes“.

Odigrao je i 16 utakmica postigavši osam golova za reprezentaciju Jugoslavije, a kasnije je postao i selektor bivše države, te šef stručnog štaba selekcije Japana.

Vodio je također i „Željezničar“, „Partizan“, „Panathinaikos“, "Sturm" i „JEF United“.

Počasni je predsjednik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine i odigrao je ključnu ulogu svojim autoritetom u svijetu fudbala kada je NS BiH suspendovan iz UEFA-e i FIFA-e, da bi se reprezentativni i klupski fudbal vratio na međunarodnu scenu - saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Povezani članci