Pozitiva

SAMO U BIH: Za osam mjeseci izgradili sedam tunela i 34 mosta, o tome napravljen dokumentarac

U 13,45 u omladinskim naseljima Nemila, Maglaj, Zavidovići i Doboj spuštene su zastave, a brigadiri su sa suzama i radošću otišli svojim kućama.

Za manje od osam mjeseci brigadirke i brigadiri,uz pomoć mehanizacije,izgradili su drugi kolosijek pruge u dužini od 102 km. sedam tunela tunela ukupne dužine 3200 metara, 34 mosta ukupne dužine 1100 metara ,postavljeno 158 000 pragova, 36 podvožnjaka, 2 nadvožnjaka, 10 000 metara potpornih zidova, 2 000 stubova nove kontaktne mreže, Itd,Itd.

 Sve to je izgradilo 25 000 brigadirki i brigadira. Uz pomoć i podršku  5.000 radnika iz 21 građevinske firme. i preko 50.000 brigadira dira “vikendaša”, napravili su podvig za ponos svojoj domovini. 


Pruga je otklonila usko grlo u privrednim razvoju BiH i povećala propusnu moć u željezničkom prometu,dostignuću evropsko standarde u brzini,opremljenosti i sigurnosti pruge.

Vise od svega nabrojanog ostalo je uvjerenje da se radi za svoju zemlju, za njene ljude, za buduće generacije.

Prugu su gradili pod sloganom: Mi gradimo prugu-pruga gradi nas! 

A kada je na početku akcije drug Tito došao među brigadire onda je nastala i pjesma “Zaklesmo se našem Titu drugu,do novembra izgraditi prugu”!

I,izgradili su je prije roka.  Teško je ne biti ponosan na taj period i na te ljude koji su "legitiminim" smatrali sve što je vodilo boljitku države.

Kako je to izgledalo pogledajte u dokumentarnom filmu: 

Povezani članci