Pozitiva

SADE, A NE PLAČU: Umjesto duhana hercegovačka polja pokrivena novom biljkom

Umjesto duvana, decenijama dominantne poljoprivredne kulture na području Ljubinja, sada je to luk.  

Ove godine, iako podaci još nisu komletirani, procjenjuje se da će bijelim i crvenim lukom biti zasađeno oko dvadeset pet hektara, gotovo deset odsto površine Ljubinjskog polja.

To je najviše u posljednjih deset godina.

Za proizvodnju luka poljoprivrednici se odlučuju zbog relativno povoljnih klimatskih uslova, solidnih prinosa i dobre prodajne cijene.

Slobodan Topalović već 7-8 godina luk uzgaja za tržište, a tokom marta zasadio je petnaest dunuma.

- To je najlakša prodaja, danas se izvadi, sutra odmah na pijacu, nema skladištenja, nema čuvanja - kaže poljoprivrednik iz Ljubinja Slobodan Topalović.

Proizvođači posebno ističu prošlu godinu, kada se tražio kilogram više, cijena 1,30-1,50 feniga po kilogramu.

Potražnja i cijena varira od godine do godine, spušta se čak do 50 feniga. Ova godina, sad je izvjesno, za Ljubinje će biti rekordna.

- Zadnjih godina se sadi luk, kada je smanjena površina pod duvanom, narod traži kulture koje bi zamijenile duvan..sadi se iz razloga što je luk lani prodat po povoljnoj cijeni - rekao je šef Odsjeka za privredu, opština Ljubinje Dragoljub Sorajić.

- Zemljište je dobro, treba ga dobro nađubriti, tretirati, zemljište pogodno za proizvodnjui može se dobro proizvesti luk - dodao je poljoprivrednik Stefan Pepić.

Površine pod lukom i proizvedene količine manje su u odnosu na optimalne, zato što u Ljubinjskom polju ne postoji mogućnost navodnjavanja.

- Na kilogram sjemena bilo 17-20 kilograma, kad su malo sušnije godine, bilo godina 30-35 kg, negdje i 40 ako je sušna, onda je slabije, ako ima kiše bolji je prinos - kaže poljoprivrednik Slobodan Topalović.

Otkupa nema, pa svi viškovi završe na veletržinici ili na zelenim pijacama u Hercegovini. Ulaganja po dulumu je od 800 do 1100 maraka.

- To sve mašinski radim, sadim, kopam, prskam, obrađujem, nema puno posla, kad dođe vađenje i čišćenje, onda je to sezonski posao. To je pakovanje, čišćenje, slaganje u vreće, ima posla dvadeset dana do mjesec zavisi od količine - dodao je Topalović.

Prema podacima oko osamdeset porodica odlučilo se za uzgoj luka.

Povezani članci