Pozitiva

NAGRADA ZA NAGRADOM: Proizvod iz Hercegovine čiji ukus se pamti

Ilija Miletić iz Donjeg Velikog Ograđenika maslinar je čija maslinova ulja zadnjih godina na skoro svim natjecanjima ostvaruju vrhunske rezultate, a tako je bilo i na nedavno održanom 9. Festivalu maslina u Zagrebu, odakle se ovaj broćanski maslinar vratio sa zlatnom medaljom. 

- Ovaj maslinik u kojemu smo sada posađen je krajem 2016. godine, posla ima, ali ne previše. Maslina uvijek vrati više nego što mi njoj damo i ja sam zadovoljan. Koliko se može reći da je ovo težak posao? Normalno da se treba raditi, maslini ako daš, ona će vratiti. Ako će se maslina samo posaditi, pitanje je hoćemo li je ikada dočekati da dođe na rod - kazao je Miletić u razgovoru za Fenu.

Kako kaže, sve je krenulo iz hobija koji je prerastao u nešto više.

- Trenutno imam oko 120 maslina, a uskoro bih trebao posaditi i oko 80 novih stabala. U budućnosti mislim još saditi, koliko točno ne mogu reći, ali mislim da ćemo se širiti - kazao je Miletić.

Naglasio je kako je maslinarstvo tek u zadnjih dvadesetak godina intenzivno zaživjelo na prostoru Hercegovine.

- Situacija u Brotnju i u cijeloj Hercegovini je da se svake godine sade novi nasadi, netko sadi „oko kuće“ deset, dvadeset ili više maslina, a netko sadi veće plantaže. Uglavnom, broj maslina se povećava i ja se nadam da će ljudi još uvijek saditi te masline, posebno što mislim da se višak ulja može prodati, naravno ako je to pravo maslinovo ulje. O kvaliteti hercegovačkog maslinovog ulja uopće ne trebamo pričati - naglasio je ovaj čitlučki maslinar.

Povezani članci