Politika

SLIJEDI "ČIŠĆENJE" BH TELECOMA: Novi Nadzorni odbor pa nova uprava

Skupština dioničara BH Telecoma na kojoj je trebao biti imenovan Nadzorni odbor je otkazana, što je prvi korak kojim počinje tranzicija vlasti u ovom preduzeću.

Naime, Nadzorni odbor je 5. maja zakazao Skupštinu dioničara za 15. maj ove godine. Na njoj su članovi NO-a trebali dobiti novi v.d. mandat.

Riječ je o kandidatima koja je predložila sada već bivša Vlada FBiH. Na listi su bili: Fuad Cuplov, Almina Pilav, Zoran Marijanović, Mugdim Mandžuka, Haris Delizaimović i Nedin Dedić. Riječ je o kandidatim koji su ujedno aktuelni članovi Nadzornog odbora.

No, nakon što je formirana nova vlada, ona je 11. maja povukla ovlaštenje punomoćniku za zastupanje Vlade Federacije BiH na Skupštini Privrednog društva BH Telecom d.d.

Slijedom toga, dva od šest kandidata nisu dostavila izjave o prihvatanju kandidature za članove NO-a. Samim tim, nisu se ispunili uslovi za održavanje Skupštine dioničara 15. maja i ona je otkazana.

Vlada FBiH sada će predložiti nove kandidate za članove NO-a, čime će početi promjene u najprofitabilnijem državnom preduzeću. Nakon toga će, vjerovatno veoma brzo, uslijediti i proces preuzimanja Uprave kompanije na čijem je čelu Sedin Kahriman.

Inače, kompanija je posljednjih godina relativno stabilno poslovala ali bez većih iskoraka i akvizicija, čime je dozvolila da je konkurencija prestigne. Prošle godine je zabilježila i veliki pad profitabilnosti.

Glavni konkurent, Telekom Srpske, mnogo je više investirao u organski rast i akvizicije pa je ubjedljivo prestigao BH Telecom po većini poslovnih parametara.

Ukupni prihodi Mtel Grupe (Mtel + akvizirane kompanije) u prošloj godini iznosili su oko 539 miliona maraka. Neto dobit je bila 85 miliona, što je godišnji rast za oko 12 miliona KM. To znači da je Mtel Grupa prestigla BH Telecom i po prihodima i po dobiti.

BH Telecom je prošle godine ostvario ukupne prihode od oko 510 miliona KM a imao je dobit od oko 55 miliona KM. To je znatno manje u odnosu na 2021. godinu kad je dobit bila 63,3 miliona KM.

Povezani članci