Politika

POTRES U USK: Bunić u zatvor, NES se vraća u igru

NiP je, navodno, sada nezadovoljan jer ima manje ministara u odnosu na SDP, a vremenom su došli do većeg broja zastupnika od SDP-a.

Zastupnik u Skupštini Unsko-sanskog kantona Agan Bunić nedavno je pravomoćno osuđen da je skrivio saobraćajnu nesreću sa smrtnom posljedicom.

Zbog toga će mu Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine oduzeti mandat, a što će značiti jedna ruka manje za aktuelnu vlast.

Bunić je dobio šest mjeseci zatvora u pravomoćnoj presudi koja je donesena nedavno, međutim prema Izbornom zakonu BiH, članu 1.10, stav 1, tačka 4, njemu CIK mora oduzeti i mandat.

“Izabranom članu organa vlasti na svim nivoima prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran danom pravosnažnosti sudske presude kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže“, stoji u zakonu.Zastupnik Bunić je u Skupštinu USK ušao kao zastupnik NES-a, ali je on krajem prošle godine izbačen iz te stranke nakon što je podržao rušenje vlade Mustafe Ružnića i glasao za koaliciju SDA-SDP-Pomak-NiP.

 Sada ta koalicija ima zastupnika manje, što otvara prostor za novo rušenje vlasti u USK. Od 30 zastupnika, SDA ima 8, SDP 3, Pomak 2 i Narod i pravda 4 zastupnika, što je većina od 17 zastupnika, ali prilično tijesna i neugodna za rad, pogotovo kada se u matematiku uračunaju razni zahtjevi koji u ovakvoj situaciji uobičajeno stižu premijeru na sto.

NiP je, navodno, sada nezadovoljan jer ima manje ministara u odnosu na SDP, a vremenom su došli do većeg broja zastupnika od SDP-a. Naime, NiP je pridobio jednog Pomakovog zastupnika, kao i jedinog iz Naše stranke pa je sa dva osvojena mandata došao na četiri.

S druge strane, s obzirom na to da je Bunić u Skupštinu USK ušao kao zastupnik NES-a, umjesto njega će u ovu instituciju ući sljedeći sa NES-ove liste, što će dodatno ojačati opoziciju i omogućiti im veći kapacitet za pregovaranje i prekompoziciju vlasti.

Povezani članci