Politika

KONAKOVIĆ U NEW YORKU: Genocid u Srebrenici nije bio dovoljna opomena

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković tokom boravka u New Yorku noćas kasno se obratio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.
U svom obraćanju ministar Konaković je naglasio da Bosna i Hercegovina u potpunosti podržava izjavu Grupe prijatelja za odgovornost nakon agresije na Ukrajinu.

"Naš svijet danas, nažalost, daleko je od mirnog i sigurnog. To je svijet u kojem nepravda i netolerancija dovode u pitanje naše zajedničke vrijednosti, sam temelj naše humanosti i prosperiteta. Ruska agresija na Ukrajinu nije izoliran slučaj, već predstavlja najočiglednije kršenje Povelje UN-a i međunarodnog prava.

Njezine posljedice su katastrofalne sa brojnim izgubljenim životima, razorenim porodicama i milionima raseljenih osoba, što je dovelo do humanitarne krize“, istaknuo je ministar i dodao da članovi UN-a moraju biti odlučni i da ne moramo daleko gledati u prošlost da bismo vidjeli što se događa kada naša zajednica nacija ne održava i ne brani pravila i norme svjetskog poretka.

"Baš mi imamo pravo i obavezu glasno govoriti o ovom pitanju jer smo doživjeli genocid koji se dogodio u zaštićenoj zoni UN-a, u mojoj zemlji, u Srebrenici, dok je cijeli svijet šutio“, naglasio je ministar.

U obraćanju je ocijenio da kršenje pravila Povelje UN-a više nije prihvatljivo i da je to uvreda za naše zajedničke vrijednosti. Podsjetio je da je naša dužnost stajati iza plemenitih principa na kojima je ova Organizacija izgrađena te da efikasni odgovori zahtijevaju odgovornost, poštivanje međunarodnih normi, jake koalicije i progresivno, inkluzivno vođenje.

Naglasio je da smo uprkos preprekama, poput zloupotrebe prava veta, donijeli odlučujući korak putem Generalne skupštine te da izražavamo svoju odlučnost da branimo suverenitet Ukrajine, teritorijalni integritet i principe koji počivaju na pravdi.

Na kraju je poručio da ćemo zajedno istrajavati u zahtjevu da se ovakvo nasilje zaustavi te ćemo neumorno raditi za sveukupni mir.

Povezani članci