Politika

GASI SVE: Rukometaši bez novca, odustaju od svih takmičenja

Zbog nedostatka novčanih sredstava, Omladinski Rukometni Klub "BL" Banja Luka je prinuđen da odustane od daljeg takmičenja u mlađim kategorijama (predpioniri, pioniri, kadeti i juniori), te nije u mogućnosti da učestvuje i da se bori za medalje i titule na završnim turnirima omladinskih liga na nivou BiH

.

Kaže se u saopštenju za javnost ORK "BL" Banja Luka i dodaje da ORK "BL" već 12 godina aktivno radi na razvoju rukometa u Banjaluci, a rad je najvećim dijelom usmjeren prema omladinskim kategorijama.

"Ovaj pristup je donio zapažene uspjehe naših selekcija kako na domaćim, tako i na međunarodnim takmičenjima, a gdje se ističu brojne titule na republičkim i državnim prvenstvima, tako da smo postali jedan od najuspješnijih kolektiva u zemlјi prema rezultatima ostvarenim u omladinskim kategorijama. Posebno smo ponosni i na individualne uspjehe naših članova koji su dobili pozive za nastupe u reprezentativnim omladinskim selekcijama rukometne reprezentacije Srbije i BiH", stoji u saopštenju.

Dalje navode da u sezoni 2022/23, seniorska ekipa sastavljena od kadeta i juniora osvojila je šampionsku titulu u 2. ligi Republike Srpske i plasirala se u 1. ligu Republike Srpske za sezonu 2023/24. gdje smo u debitantskom nastupu zauzeli 5. mjesto.

"U tekućoj sezoni, naše omladinske selekcije su ostvarili plasman na državno prvenstvo BiH u sve četiri uzrasne kategorije, osvojivši 3 šampionske titule i jedno drugo mjesto na završnim prvenstvima Republike Srpske.

ORK "BL" je jedini klub iz Republike Srpske koji je ostvario plasman na finalne turnire državnih prvenstava Bosne i Hercegovine u svim uzrasnim kategorijama. Sva energija rukovodstva i trenera u Klubu se ulaže u obezbjeđivanje kvalitetnih uslova rada za šta su pored vlastitih sredstava Kluba potrebna dodatna materijalna sredstva", ističu iz kluba.

Nažalost, kako kažu, u našem radu i ostvarenim uspjesima, podrška Ministarstva sporta je u potpunosti izostala, a podrška grada Banja Luka ipak nije dovoljna da bi se, između ostalog, obezbjedila sredstva i za učešće na finalnim turnirima državnih prvenstava BiH.

"Ovo predstavlja veliku nepravdu prema našim mladim i talentovanim sportistima koji su svojim trudom i radom zaslužili pravo da se takmiče na najvišem nivou.
Ovim putem želimo da skrenemo pažnju na važnost podrške mladim naraštajima, te značaj sporta i rukometne tradicije koju ORK "BL" njeguje na najbolji način.

Smatramo da je neophodno da se sistem finansiranja sporta u Republici Srpskoj i u gradu Banja Luka unaprijedi, a tako da se prepoznaju i u većoj mjeri podrže klubovi i organizacije koji kvalitetno i predano rade na razvoju mlađih kategorija koje predstavljaju bazu za ostvarivanje budućih vrhunskih sportskih rezultata", navode u saopštenju i dodaju:

"Izražavamo duboko žaljenje što naši mladi igrači neće moći da učestvuju na finalnim turnirima državnih prvenstava, a koje su zasluženo izborili na terenu. Neophodno je da se ovakve situacije ne ponavljaju i da se mladi sportisti podrže u njihovom razvoju i napredovanju."

Takođe se nadamo, dodaju, da će i Rukometnih savez Bosne i Hercegovine više pažnje posvetiti mlađim kategorijama, jer je neprihvatljivo da sve troškove u vezi sa odigravanjem državnih prvenstava Bosne i Hercegovine snose klubovi.

"Ako želimo bolje rukometne dane, savez mora učestvovati u troškovima završnih takmičenja, što bi  najboljim klubovima i sportistima bila nagrada za njihov trud i rad, a ne kazna u vidu dodatnih materijalnih izdvajanja.

Vjerujemo da će u budućnosti biti više želje i mudrosti svih učesnika: Saveza, gradskih, republičkih i državnih istitucija za djecu ove države, a sve u zajedničkom interesu stvaranja zdrave osnove za srećan i uspješan razvoj mladih generacija", naglasili su iz Omladinskog Rukometnog Kluba "BL" Banja Luka.