Politika

ALARM U ZAGREBU: Dodik naljutio Milanovića, sve je laž

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak je kao neistinite i neprihvatljive odbacio tvrdnje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o tome da se samo mali broj Hrvata nije solidarizirao sa zločinima ustaškog režima. 

- Milorad Dodik je, osim ponovljene neistine o broju žrtava u Jasenovcu, rekao kako je "vrlo malo pripadnika hrvatskog naroda koji se nisu solidarizirali sa zločinima ustaškog režima", što apsolutno ne odgovora istini i predstavlja uvredu za sve hrvatske antifašiste i hrvatski narod, stoji u priopćenju Ureda predsjednika.

Srpski političari iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore u nedjelju su u Donjoj Gradini održali komemoraciju za žrtve koncentracijskog logora Jasenovac, pri čemu su višestruko uvećavali broj ondje ubijenih osoba i tvrdili da ih je bilo 700 tisuća unatoč tomu što su do sada dokumentirani podaci o nešto više od 83 tisuće žrtava.

Dodik je uz to dodao da su se u Hrvatskoj "stotinu godina oštrile sjekire" da bi se od 1941. godine počelo ubijati Srbe pa je sugerirao kako je hrvatski narod kolektivno kriv zbog zločina ustaša.

- Hrvatski narod je iz Drugog svjetskog rata izašao na pravoj strani povijesti, na pobjedničkoj strani. Svako drugačije tumačenje povijesti, uključujući i spomenuto Dodikovo, predstavlja grubo krivotvorenje istine. Ovakve tvrdnje, osim što su potpuno neistinite, predstavljaju i nedopustivi pokušaj nametanja kolektivne krivnje hrvatskom narodu, ističe se u priopćenju.

U priopćenju predsjednika Milanovića stoji i da su Hrvati bili među prvima u Europi koji su osnovali antifašistički partizanski odred te su se borili "ne samo za oslobođenje od njemačke i talijanske okupacije, nego i protiv terora koji je ustaški režim provodio".

- Činjenica što je prvi partizanski antifašistički odred osnovan tako brzo nakon uspostave tzv. NDH i što je najvećim dijelom sastavljen od Hrvata, jasno govori kako Hrvati nisu prihvatili ustaški režim, kazao je Milanović, dodavši da se "Hrvatska nema čega stidjeti jer je sudjelovanjem većine naroda u antifašističkoj borbi izabrala pravedan i pobjednički put".

Povezani članci