Politika

BRUKA SE NASTAVLJA: Slučaj Gavrankapetanović zapeo na komisiji

Trakavica oko imenovanja prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nastavlja se i niko pouzdano ne zna kada će i na koji način ovaj problem biti riješen.Nakon što je u novembru prošle godine smijenio prof. dr. Sebiju Izetbegović sa pozicije generalne direktorice KCUS-a,

Upravni odbor ovog zdravstvenog centra na to mjesto imenovao je vršitelja dužnosti doc. dr. Alena Pilava. Krajem prošle godine (28. decembar) Upravni odbor, nakon provedene konkursne procedure, za generalnog direktora imenovao je Gavrankapetanovića. 

Za preuzimanje dužnosti bilo je potrebno još da federalni ministar zdravstva dr. Nediljko Rimac da svoju saglasnost, no to se sve do danas nije desilo.Rimac je do sada u dva navrata odbio dati saglasnost za imenovanje Gavrankapetanovića, obrazlažući svoj stav time "da Gavrankapetanović nije priložio diplomu o završenom postdiplomskom studiju, nego samo uvjerenje Ekonomskog fakulteta da je uspješno diplomirao u oblasti menadžmenta u zdravstvu".

Zbog toga je protiv Rimca krivičnu prijavu SIPA-i podnio ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković. U međuvremenu Vlada Federacije BiH u aprilu je imenovala Komisiju koja je trebala u roku od pet dana dati konačnu riječ o imenovanju Gavrankapetanovića.

Komisiju čine: predsjednik Željko Škarica, glavni federalni upravni inspektor, Srđan Mikić, pomoćnik direktora Ureda za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima Evropske unije, Belma Trajkov, savjetnica ministrice obrazovanja i nauke FBiH, Dijana Smailagić, pomoćnica sekretara Federalne vlade, Benjamin Kulovac, predsjednik privremenog Upravnog odbora (UO) KCUS-a, i Ajdin Zulić, član privremenog UO KCUS-a.

Kako se u navedenom roku nisu uspjeli dogovoriti, članovi Komisije zatražili su produženje roka u kome bi zauzeli konačan stav. Od formiranja Komisije prošlo je mjesec dana, a javnost ne zna da li je i kakav stav zauzela Federalna komisija.

Srđan Mikić kratko je kazao kako sve informacije u vezi s njihovim radom saopćava isključivo predsjednik Škarica koji je opet nedostupan za javnost.

Ništa novo nema kazati ni dr. Dragan Stevanović, član privremenog Upravnog odbora KCUS-a koji je ovih dana izvan BiH. No doc. dr. Jasmin Šutković, također član privremenog Upravnog odbora KCUS-a, kaže kako bi javnost ipak sutra trebala znati više informacija.

Prema njegovim riječima, članovi Federalne komisije danas bi trebali doći u KCUS.

- Komisija je oformljena prije mjesec dana, a činili su je, pored člana privremenog Upravnog odbora, i predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva, odnosno Federalne vlade. U suštini, oni nisu ništa uradili, obilazili su, radili intervjue. Nisu mogli doći do zajedničkog zaključka, a to nam je rekao predsjednik privremenog UO na posljednjem sastanku .Neki su bili protiv, a neki za, uopće nije bilo upitno imenovanje Gavrankapetanovića, nego da li je procedura bila provedena po zakonu. Ono što je zanimljivo jeste da uopće nisu gledali dokumente i izvještaj Komisije, nakon čega su pojedini članovi UO zatražili da se to što prije završi - kaže Šutković.

Naglašava kako članovi Komisije nisu ujednačili stavove i nisu htjeli napisati zaključak.

- Zakonska obaveza im je bila da to urade u roku od pet dana. Oni to nisu uradili nakon 20 dana. Nikad članovi privremenog UO nisu dobili informaciju - u čemu se to članovi (ta tri famozna člana) nisu složili, valjda sve troje imaju različite stavove. Na kraju je navodno bio jedini zaključak da se konkurs poništi, i ne da se Gavrankapetanoviću onemogući da ponovo konkuriše, nego da nađu neku tehničku grešku koja je glupost. Kulovac se s tim nije složio. Novi član UO je vrhunski pravnik, uključen je u zdravstvene procedure i on će takve njihove tvrdnje oboriti - kaže Šutković.

Pilavu krajem maja istječe mandatNa pitanje šta će članovi Komisije sutra raditi u KCUS-u, Šutković odgovara "kako bi napokon trebali pregledati svu dokumentaciju koja je jedina validna".

Povezani članci