Politika

ALARM IZ BUNDESTAGA: Opasnost po mir na Zapadnom Balkanu

"Svesrpski sabor“ treba ozbiljno shvatiti, kao prijetnju miru u regiji Zapadnog Balkana, iako sve to liči na politički folklor kojim Aleksandar Vučić i Milorad Dodik žele prikriti da su politički dotrajali. Takvom ideologijom pokazuju nesposobnost da odgovore na vitalna pitanja 21. stoljeća koja su neophodna za sigurnu budućnost kako srpskog naroda, tako i svih naroda na Zapadnom Balkanu - kaže u intervjuu Pobjedi poslanik Bundestaga Josip Juratović.

Objašnjava da je to jedan od razloga zašto se Aleksandar Vučić i Milorad Dodik tako panično ponašaju, jer znaju da se kroz funkcionalnost demokratskih institucija bliži njihov politički kraj.

-Činjenica je da vlada Aleksandra Vučića u Srbiji ima jak uticaj na političku situaciju u Crnoj Gori. Nažalost, pitanje nacionalnog identiteta je i u Crnoj Gori postalo važnije od svakodnevnih životnih pitanja njenih građana. Time je i Crna Gora postala žrtva balkanskog sindroma koji narode na Zapadnom Balkanu skoro četiri decenije vodi kroz pustinju mržnje, političkog kriminala i nepotizma tražeći obećanu zemlju koja može biti samo EU i to na temeljima demokratskih vrijednosti. Najgore je što religije ne služe više vjeri nego su se stavile u službu političara koji su demagogijom došli do fotelja, a ne znaju kako ispoštovati povjerenje koje im je narod dao. Zato je u takvoj klimi neophodno tražiti istinske demokrate kojih ima u raznim demokratskim strankama i koji će se potruditi da profunkcionišu državne institucije, a EU im tu mora biti pri ruci ako istinski misli sa EU perspektivom Crne Gore. Svjetska situacija je preozbiljna i zato Crna Gora ne smije biti zemlja slučaj, uostalom kao nijedna druga država na Zapadnom Balkanu, kazao je Jutarović.

-Što se pak „Svesrpskog sabora“ tiče, njega treba ozbiljno shvatiti kao prijetnju miru u regiji Zapadnog Balkana, iako sve to liči na politički folklor kojim Aleksandar Vučić i Dodik žele prikriti da su politički dotrajali. Takvom ideologijom pokazuju nesposobnost da odgovore na vitalna pitanja 21. stoljeća koja su neophodna za sigurnu budućnost kako srpskog naroda, tako i svih naroda na Zapadnom Balkanu. EU i sav slobodni demokratski svijet stoje uvijek na raspolaganju ne samo demokratskim snagama u Crnoj Gori, već i u cijeloj regiji, pa tako i u Srbiji, da što prije kroz demokratske procese i izgradnju demokratskih institucija uđu u EU. Uostalom, to je jedan od razloga zašto se Aleksandar Vučić i Milorad Dodik tako panično ponašaju, jer znaju da se kroz funkcionalnost demokratskih institucija bliži njihov politički kraj, podvukao je Juratović.

Povezani članci