Nauka

TESLA U TREBINJU: Budućnost koja traje

U Muzeju Hercegovine Trebinje u okviru manifestacije „Dučićev dan” otvorena je izložba „Nikola Tesla - Čovek iz budućnosti” iz Muzeja Nikole Tesle u Beogradu.

Mnogobrojne posjetioce otvaranja izložbe kroz zanimljivu i interaktivnu postavku je sproveo kustos Muzeja Nikola Tesla, Vladimir Perić i ukazao na sve značajne izume i prekretnice koje su obilježile život velikog Tesle.

Perić je rekao da je priča o životu jednog od najgenijalnijih umova na svijetu, predstavljena na posebno dizajniranim panelima, koje prate radni modeli nekoliko najvažnijih Teslinih pronalazaka, makete njegovih najpoznatijih projekata, ali i replike odjevnih predmeta.

„Tesla je u svom životu imao preko 300 patenata, a cilj nam je bio da ono najbitnije obuhvatimo kroz naučne oblasti kao što su indukcioni motori i polifazni sistem koji je u savremenom svijetu toliko važan, takođe Teslin visokofrekventni transformator i mašinstvo. Sa druge strane Tesla je imao i bogat socijalni život. Cilj izložbe je da pokažemo značaj onoga što je napravio za čovječanstvo, ali i njegov zanimljiv i interesantan život“, istakao je Perić.

Ivona Jevtić, direktor Muzeja „Nikola Tesla“ kaže da izložba putuje po čitavom svijetu, da je do sada bila između ostalog u Buenos Ajresu, Kipru, a uskoro će biti i na Malti.

„Muzej Nikole Tesle je jedinstven u čitavom svetu zato što ima jedinstvenih 160.000 dokumenata, ličnih predmeta, a jedinstven je jer je njegov sestrić Sava Kosanović svu njegovu zaostavštinu doneo u Beograd“, rekla je Jevtić.

Ona je istakla da je Muzej Nikole Tesle memorijalni muzej u kome se nalaze posmrtni ostaci Nikole Tesle, ističući da je ova izložba večeras prvi put predstavljena u Republici Srpskoj, odnosno Trebinju, te da je manifestacija „Dučićev dan“ lijepa prigoda za izložbu.

Otvarajući izložbu, Dragoslav Banjak, predsjednik Skupštine grada Trebinja je rekao da je ova izložba značajna za Trebinje jer posjetioci mogu vidjeti u formi replike ono čemu je Tesla posvetio svoj život.

„Jedan od najznačajnih naučnika 20. vijeka, a posljedice njegovih pronalazaka sigurno će uticati i na nauku u 21. i u narednim vijekovima“, naveo je Banjak.

Posjetioci Muzeja Hercegovine Trebinje izložbu „Nikola Tesla - Čovek iz budućnosti” moći će da pogledaju do 20. maja.

Povezani članci