Nauka

NAUČNICA ISPISALA ISTORIJU MOSTARA: Prva do prestižne titule, život povetila djeci

Gospođa Antonija Hrkać (43) iz Širokog Brijega ispisala je istoriju Sveučilišta u Mostaru.Hrkać je, naime, obranila doktorsku disertaciju na Fakultetu zdravstvenih studija ovoga sveučilišta postavši tako prva osoba s titulom doktora nauka iz područja fizikalne terapije, a četvrta ukupno na Fakultetu zdravstvenih studija u Mostaru.

Hrkać je odbranila disertaciju naslova „Usporedba biomedicinskog i biopsihosocijalnog modela fizioterapije u liječenju kronične nespecifične križobolje: randomizirano kontrolirano istraživanje“.

Povjerenstvo za disertaciju je bilo u sastavu: dr. sc. Narcisa Vavra-Hadžiahmetović, red. prof., predsjednik povjerenstva, dr. sc. Livia Puljak, red. prof., te mentor dr. sc. Antonije Hrkać i dr. sc. Danijel Pravdić, red. prof., član povjerenstva.

Ranije je povjerenstvo utvrdilo da disertacija udovoljava svim pravilima navedenim u Upustvima za oblikovanje doktorske disertacije poslijediplomskog doktorskog studija Zdravstvene znanosti Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru.

Disertacija ima ukupno 169 stranica računalno ispisanog teksta, a od toga je 115 stranica osnovnog teksta.

Hrkać je prva generacija Poslijediplomskog studija Zdravstvenih znanosti na Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru.

Doktorska disertacija započela pod mentorstvom pokojnog doc. dr. sc. Ivana Bagarića, a nakon njegove smrti 2019. mentorstvo preuzima prof. dr. sc. Livia Puljak, s Hrvatskog katoličkog Sveučilišta u Zagrebu. 

Mentorica Hrkać je Livia Puljak. Angažirana je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, a nalazila se na popisu 2% naučnika na svijetu s najvećim utjecajem citiranosti na oba popisa – i u karijeri, i za 2020. godinu. Na popisu naučnika s najvećim utjecajem citiranosti za 2020. godinu po rangu se nalazila među 1% naučnikaa s najvećim utjecajem citiranosti (79514. od 190064 naučnika izdvojenih u 2% najboljih).

Hrkać je u javnoj odbrani u dvadesetak minuta sažeto iznijela srž svoje disertacije odgovorivši potom na sva pitanja koje su joj postavili članovi povjerenstva i dekanica Vajdana Tomić koja je čestitala Hrkać činjenicu da je prva osoba koja je doktorirala iz područja fizikalne terapije.

Ko je Antonija Hrkać? Rođena u Širokom Brijegu 1980. godine, udana je i majka troje djece, studirala je u Zagrebu i Mostaru, objavila je dvadesetak naučnih članaka u brojnim domaćim i stranim časopisima, bila uposlenik škole u Posušju gdje je radila kao Voditelj odjela djece s poteškoćama u razvoju, jedan od poslodavaca joj je bio i Centar za djecu s poteškoćama u razvoju „Marija naša nada“ iz Širokoga Brijega, a bavila se i privatnom praksom fizikalne medicine i rehabilitacije.

Povezani članci