Nauka

MOSTARCI U SVJETSKOM VRHU: SUM među liderima u čak tri ključne kategorije

Svjetska rang-ljestvica inovativnih sveučilišta, WURI (The World University Rankings for Innovation), objavila je svoju ljestvicu za 2024. godinu, prepoznajući institucije koje se ističu inovativnim pristupima obrazovanju i društvenim doprinosima.

Među 300 najboljih sveučilišta na svijetu, Sveučilište u Mostaru kao jedino iz Bosne i Hercegovine zauzelo je izvanredno 167. mjesto, ističući se svojom predanošću inovacijama i izvrsnosti, priopćeno je sa Sveučilišta u Mostaru.

WURI rang-ljestvica predstavlja globalnu ocjenu sveučilišta koja se ističu inovacijama i stvarnim utjecajem na društvo. Za razliku od tradicionalnih ljestvica koje se fokusiraju na akademsku reputaciju i broj objavljenih radova, WURI prepoznaje sveučilišta koja potiču inovativne pristupe u obrazovanju, istraživanju i praktičnoj primjeni znanja.

Od ukupno 2914 prijava, samo 300 sveučilišta iz cijeloga svijeta našlo je svoje mjesto na konačnoj ljestvici, nakon procesa ocjenjivanja u kojemu je sudjelovalo 156 rektora sveučilišta. Među vodećim institucijama na listi nalaze se Minerva University, Arizona State University, MIT, Stanford University, Berkeley, Harvard, Princeton, Oxford, Cambridge, Columbia i Yale. Iz  Republike Hrvatske, jedino je Sveučilište u Splitu također ostvarilo uspjeh, zauzevši 94. mjesto.

SUM u samome vrhu čak tri ključne kategorije WURI svjetske ljestvice

Posebno su impresivna postignuća Sveučilišta u Mostaru u četiri ključne kategorije, gdje se našlo među top 100 sveučilišta. Posebno je istaknuto postignuće u kategoriji Primjene generativne umjetne inteligencije, gdje je Sveučilište u Mostaru zauzelo visoko 4. mjesto sa svojim projektom "Center for Artificial Intelligence – Smart Reception Project" demonstrirajući napredne primjene AI tehnologija u obrazovanju, istraživanju i administraciji.

U kategoriji Industrijske primjene, koja uključuje suradnju s industrijom, transfer tehnologije i istraživanja, Sveučilište u Mostaru zauzelo je impresivno 6. mjesto. Projekt "Where Technology Meets Education: Pioneering Smart Solutions through Smart Campus" prepoznat je kao primjer izvrsne suradnje između obrazovanja i industrije.

U kategoriji Studentska mobilnost i otvorenost Sveučilište u Mostaru istaknulo se zauzevši 7. mjesto. Program pod nazivom "Cutting-Edge Initiatives: University Programs Enhancing Student Mobility and Openness" naglašava predanost međunarodnoj suradnji i mobilnosti studenata kroz inovativne inicijative.

U kategoriji Potpora studentima i studentski angažman, koja obuhvaća podršku akademskomu i karijernomu uspjehu studenata, studentsku dobrobit, promicanje raznolikosti i inkluzije, Sveučilište u Mostaru zauzelo je 69. mjesto. Program koji je prijavljen pod nazivom "SMART E-Learning: Smart Classrooms and Distance Learning Platforms for Student Inclusivity and Accessible Education" istaknuo je Sveučilište u pružanju podrške i angažmana studentima.

Globalna ocjena svjetskih eksperta iz akademskih redova

Iz Sveučilišta u Mostaru napominju da se ocjenjivanje na WURI ljestvici temelji na mišljenjima i ocjenama stručnjaka iz akademske zajednice, uključujući rektore i profesore s različitih svjetskih sveučilišta.

''Ova rang-ljestvica pruža alternativan i moderan pogled na uspjeh i utjecaj sveučilišta, naglašavajući važnost inovacija, društvene odgovornosti i stvarne primjene znanja. WURI se fokusira na sveučilišta koja aktivno rade na poboljšanju društvenoga blagostanja, rješavanju globalnih izazova, pružanju izvanredne podrške studentima, promicanju raznolikosti i inkluzije te osiguravanju jednakih prilika za sve'', kaže se u priopćenju.

Posebna pažnja posvećuje se, kako je naglašeno, suradnji s industrijom i međunarodnoj mobilnosti studenata, kao i primjeni novih tehnologija, uključujući umjetnu inteligenciju u obrazovanju, istraživanju i administraciji.

SUM - Svjetsko sveučilište iz Bosne i Hercegovine

Kako se navodi u priopćenju, ovo priznanje potvrđuje posvećenost Sveučilišta u Mostaru inovacijama, primjenama modernih tehnologija i izvrsnosti, ističući svoju važnu ulogu u regiji i šire.

''Svojim kontinuiranim naporima u unapređenju obrazovanja, istraživanja i društvenog angažmana, Sveučilište u Mostaru neprestano pomiče granice akademskih dostignuća. Ova institucija se ističe ne samo po visokoj kvaliteti svog nastavnog kadra i modernim metodama poučavanja, već i po svojoj sposobnosti da prilagodi obrazovne programe potrebama tržišta rada i promjenama koje moderno vrijeme donosi'', dodaje se.

Kroz brojne međunarodne suradnje, istraživačke projekte i inovativne inicijative, Sveučilište u Mostaru potvrđuje svoj status kao centar izvrsnosti koji privlači studente i znanstvenike iz cijelog svijeta, doprinoseći razvoju i proizvodnji znanja te tehnološkog napretka u široj zajednici, zaključeno je u priopćenju.

Povezani članci