Kultura

VRISAK SE PROLOMIO U SARAJEVU: Spektakularan nastup Dickinsona i obećanje na kraju

Nakon 29 godina, frontmen kultnog britanskog heavy metal sastava Iron Maiden, Bruce Dickinson, ponovno je stao pred sarajevsku publiku i uz orkestralnu pratnju, izveo pjesme za sve ljubitelje klasične muzike i rocka.

Uz gromoglasni aplauz i ovacije, svjetski poznati muzičar Bruce Dickinson stao je pred publiku u prepunoj sarajevskoj dvorani “Mirza Delibašić” i uz riječi “Scream for me Sarajevo” pozdravio sve prisutne, predstavio izvođače te najavio koncert iz dva dijela.

U prvom je dijelu publika uživala u laganim melodijama klasične muzike orkestra pomiješanim s žestokim rock elementima, nakon čega je na pozornicu izašla zvijezda večeri – Bruce Dickinson.

Grupa muzičara predvođena Dickinsonom, uz Zagrebačku filharmoniju, besprijekorno je izvela najveće hitove Deep Purplea, dijelova “Sarabande” (drugog Lordovog solo albuma) te orkestralne premijere hitova iz solo karijere Brucea Dickinsona “Jerusalem” i “Tears Of The Dragon”.

Glavni grad BiH našao se na listi planiranih nastupa i gradova u sklopu turneje “Jon Lord’s Concerto For Group And Orchestra”, posvećene muzici osnivača legendarne grupe Deep Purple i britanskog klavijaturiste i kompozitora Jon Lorda.

Dickinson na koncertu nije zaboravio svoj nastup u Sarajevu prije 29 godina, kada je s malom odvažnom ekipom ušao u opkoljeni grad, u jednom trenutku kazavši: "Dobro je da ne pucaju po nama"!

Bruce Dickinson je nakon dva i pol sata sjajne svirke i povratka na bis uz jedan od najvećih hitova Deep Purplea, Smoke on the Water, Sarajlijama obećao da će se ponovo vratiti.

Reporteri portala Ljudski.ba donose dio atmosfere.

Povezani članci