Kultura

ŠERBEDŽIJA SE OPROSTIO OD LAUŠEVIĆA: Bio je jugoslavenski James Dean, imao je traume i patio je

Brojne javne ličnosti su se oprostile od prijatelja i kolege, glumačke legende Žarka Lauševića, a sada se povodom njegove smrti oglasio i Rade Šerbedžija.

On se uključio u emisiju „Među nama“ na TV Nova i otkrio po čemu će pamtiti velikog glumca.

 „Najprije ga pamtim kao jednog od najveselijih ljudi u životu. Upoznao sam ga u Zagrebu gdje smo snimali neki film zajedno, a onda u Beogradu. Ja sam igrao u ‘Virdžiniji Vulf’, on je igrao u ‘Mačkama na limenom krovu’ Tenessy Williamsa, pa smo se družili samo u Beogradu“, započeo je Šerbedžija.

Prisjetio se i njihovih druženja.

„Često smo ostajali u kasno u noć. Sjećam se i njegovih trauma, patnji. Uvijek se sjećam te nevjerovatne veselosti jednog optimizma, ljubavi za život i onda jedne ogorčenosti. Bio je jedan od božanstvenih, nježnih, dobrih prijatelja pouzdanih, kojeg smo voljeli mi stariji dečki. I Gaga Nikolić i cijela ta naša generacija. Bio je jugoslavenski James Dean. Mješavina Deena i Warrena Bittyja, tako sam ga ja doživljavao. Pamtim ga kao jednom iskrenog, božanstvenog prijatelja i nježnog čovjeka, inteligentnog. Htio sam samo da kažem još jednu stvar“, rekao je Šerbedžija, pa dodao:

„On je neko ko je strastveno ljubio život i umjetnost i možda baš zbog te strasti i siline strasti je izgorio kao junak iz romana Dostojevskog. Da je između svog dnevnog tijela, između svoje ranjene i prokunute duše, koja je priželjivala kraj svega, napokon našao smiraj. Ali pamtićemo ga zaista kao jednog od najvećih talenata u mladosti, jednog najdivnijeg dečka koji je svoju nesreću proživljavao. Gotovo je više patio od onih koji su patili zbog njega.“

Povezani članci