Kultura

MAJSTOR IZ MOSTARA: Promocija knjige „Moj oklop“, Kajtaz spremio iznenađenje

Knjiga poezije Poznatog mostarskog novinara, političkog analitičara i publiciste, Faruka Kajtaza, biće prestavljena na Promociji zakazanoj za četvrtak 28.09. u Centru za kulturu Mostar s početkom u 20 sati.

Knjiga nazvana „Moj oklop“ je autorovo propitkivanje svijeta u kome živimo – različitih fenomena i pojava, ali i pokušaj da se u poetskom smislu „uđe iza vlastitog oklopa“ i pozabavi nekim suštinski važnim temama iz svakodnevnog života.

Autor najavljuje i jedno „malo iznenađenje“, jer knjigu prati i promotivna muzička numera, koja je nastala na osnovu jedne od pjesama iz knjige. Muziku za pjesmu, koja je snimana u studiju RGM radija Centra za kultruru Mostar, a miksana u studiju Pavarotti centra Mostar napisao Azer Sandžaktar-Bijedić, dok je dionice na soparan saksofonu odsvirao Miron Janić.

Posebni promotivni spot nastao tokom rada na pjesmi „Gdje ćeš me naći“ snimio je i montirao Mirsad Behram.

„Nemam niti nudim konačne odgovore ili stavove u svojim pjesmama. „Moj oklop“ je samo poetski pokušaj sagledavanja stvarnosti koju živimo ili koju ćemo tek živjeti. Svojevrsna kompilacija lirske i angažirane poezije nastala kao nastojanje da se pomire različite forme poetskog izražavanja u cjelinu. Lirsku i distopijsku u isto vrijeme“, kazao je Kajtaz.

„Moj oklop“ se pojavljuje nedugo nakon vrlo uspjele knjige kolumni i ratnih priča „Pisanje između redova“, koja je pobudila veliki intres domaće, ali regionalne javnosti. U međuvremenu - Kajtaz je objavio i englesko izdanje njegovih ratnih priča nazvano „Mostar War Stories“.

Zanimljivo je i da je u procesu nastajanja nastajanja nekih pratećih ilustracija u knjizi autor koristio i programe umjetne inteligancije (AI), te je kao i za svoje ranije knjige - sam uradio grafička i dizajnerska rješenja.

Izdavač knjige „Moj oklop“ je IC štamparija Mostar.

Povezani članci