Kultura

MOSTAR TAKO NEŠTO NIJE VIDIO: Kajtaz najavljuje nove promocije knjige koja je oduševila BiH, dobre vijesti i za dijasporu

Politički analitičar i glavni urednik mostarskog RGM radija Faruk Kajtaz nedavno je u mostarskom Centru za kulturu predstavio knjigu „Pisanje između redova“, a dobrom odazivu publike pomogla je još bolje odrađena medijska kampanja, koju je Kajtaz planski uradio uz pomoć prijatelja i poznanika iz medija.

Ljudski.ba ekskluzivno je uoči promocije objavio ratnu priču „Slonište“ koja je izazvala pozitivne reakcije i veliki broj komentara na našem portalu i društvenim mrežama.

U produkcijskom smislu, promocija knjige Pisanje između redova je bila vrlo zahtjevna i nešto posve drugačije od svega što se moglo vidjeti na našim prostorima.

Prepuna dvorana Centra za kulturu, emocije na licima prisutnih dok se sa zvučnika emitirao audio zapis ratne priče iz Mostara, jasan su znak kako je Kajtaz i ovoga puta pogodio.

kajt_3.jpg

-Pažnja publike tokom svih 45 minuta programa bila na vrlo visokom novou. Potrudili smo se i oko same scenografije i svjetala, a unijeli smo i neke nove audio-vizuelne sadržaje, koji nisu bili samo „atraktivni“, već su publici pomogli da još jasnije i intenzivnije doživi sam sadržaj knjige. Sve to nije bilo moguće bez sjajnog produkcijog tima Centra za kulturu i na tome im se kao autor zahvaljujem, kazao nam je Kajtaz.

kajt 2

Autor je posebno zahvalan poznatom ratnom reporteru Wadeu Goddardu, čije su fotografije obogatile sadržaj knjige ali i pomogle da se razumije ukupan kontekst ratnog dijela knjiga.

Sjajan posao odradio je mostarski novinar Mirsad Behram, koji je bio zadužen za voditeljski dio programa, a svojim su prisustvom pozitivnom ozračju doprinijeli i doajen bh. novinarstva Boro Kontić i sarajevski novinar Mario Iličić, koji su napisali i predgovore za Kajtazovu knjigu. Ne treba zaboraviti niti Senadu Šelo-Šabić čiji je predgovor također oplemenio uvodne redove Pisanja između redova.

kajt 3

Mnogo ljudi se identificiralo sa sadržajem knjige. Posebno u dijelu ratnih priča, gdje je autor iz ličnog ugla uspio prenijeti i od zaborava sačuvati jednu vrstu kolektivnog sjećanja na to izuzetno teško vrijeme. Knjiga tek sada počinje svoj život i njena najbolja preporuka će biti riječ samih čitalaca.

Kajtaz je najavio promocije u Stocu i Sarajevu, a nije isključeno da se promocije održe i u van granica BiH, u dijaspori, s obzirom na veliko interesovanje čitatelja koji autoru svakodnevno šalju poruke vezane za knjigu i njezinu budućnost.

Kajtaz trenutno priprema knjigu romantične i angažovane poezije, a s bzirom da je prve redove novog djela podijelio s uredništvom portala Ljudski.ba, iz prve ruke možemo potvrditi kako se radi o neobičnom i originalnom sadržaju, koji će zasigurno pozitivno iznenaditi čitatelje.

Za one koji nisu bili na promociji knjige slijedi video koji svjedoči o kakvom se kulturnom događaju radilo.

 

Povezani članci