Društvo

ZAUSTAVITE UBICE U SKUPIM AUTIMA: Nakon tragedije u Sarajevu SDP-ovci dižu glas, građani ogorčeni i šokirani

Građani optužuju policiju loš rad i neefikasnost i pitaju: ko je sljedeći?

 Sinoćnja saobraćajna nesreća u centru Sarajeva, u kojoj je smrtno stradala mlada doktorica Azra Spahić, izazvala je brojne komentare na društvenim mrežama.

Do kada će se prećutno tolerisati svakodnevne noćne utrke bahatih vozača na sarajevskim ulicama?  Zašto nema oštrijih sankcija za vozače koji krše pravila u saobraćaju?- samo su neka od pitanja.

Interesantno je da su glas podigli SDP-ovi zvaničnici u Sarajevu koji oštro kritikuju nerad vlasti iako su već duži period i sami njen dio.

Oglasio se ministar zdravstva Haris Vranić sa konstatacijom da živi u centru grada gdje svjedoći utrkama automobila po noći i buci koju proizvode. U svom postu Vranić kosnstatuje da je u Titovoj ulici bilo bezbroj nesreća sa smrtnim posljedicama i da se nakon toga ništa poduzelo nije.

- Stotine puta smo apelovali da se postave kamere, ležeći policajci, kao u svim uređenim gradovima, ali nikad nije bilo sluha. Za mene je neopravdano, nelogično, neobjašnjivo postavljenje mnogobrojnih kamera na izlazima sa autoputa, nasred autoputa, a da u gradu, na najfrekventnijim ulicama nemate niti kamera, niti "ležećih policajaca". Na žalost mi i jesmo zemlja apsurda. Pa tako umjesto da hodamo trotoarima, da majke sa djecom u kolicima idu bezbjedno trotoarima, mi hodamo kolovozom čekajući da nas auto udari, a automobili, najčešće oni skupi, "odmaraju" na trotoarima. I tako decenijama, i svakim danom sve je gore. Tragično preminula djevojka, mlada doktorica, koja je još jedna nevina žrtva "pobješnjelih, bahatih tatinih i maminih sinova", bila je odlična drugarica mojih kćerki, iz predivne obitelji, predivan mladi cvijet, na početku života i karijere, koji je u trenutku nestao.Da li smo i mi krivi?- napisao je Vranić.

Sam je dao odgovor.

- Jesmo, jer nijemo sjedimo i vrtimo rulet gledajući i čekajući na kojem sljedećem imenu će se kuglica zaustaviti.Nemam riječi, duboko žalim, osjećam duboku bol i bijes, jer ne mogu ništa promijeniti, napisao je Vranić.

Ako član Vlade KS kaže da ne može ništa promijeniti onda smo kao društvo u dubokom problemu. Ministar policije nije iz Vranićeve stranke pa bi se moglo zaključiti da se u tuđi resor miješati ne smije.Ali zato Vlada KS već duže vrijeme želi nabaviti helikopter, da se iz zraka može nadgledati Sarajevo.

Član SDP-a i gradski vijećnik dr Dragan Stevanović se također oglasio, od svojih partijskih kolega zatražio je reakciju.

- Nema tog novca u budžetu KS koji se ne može naći da se konačno ojača policija u KS i stane u kraj nasilnicima i u saobraćaju a i onim drugim.Ministrovo je da kaže šta mu treba i u kojem roku će riješiti problem.Vaše je da obezbjedite što policiji treba.Opravdanja više ne mogu biti uvažavana ili rezultati ili smjene odgovornih u policiji!-poručio je Stevanović.

Ministar unutrašnjih poslova Admir Katica dva dana ranije se hvalio rezultatima rada. Najviše je hvalio aktivnosti MUP-a na hapšenjima osumnjičenih za korupciju. O bahatim vozaćima nije govorio, ali se pohvalio da je policija radom na raskrsnicama u brzala saobraćaj zbog čega ljudi ranije stižu na posao.

Ubiješ mladost. Ubiješ ljekara. Ubiješ osobu. Na pješačkom prelazu ubiješ čovjeka. Ženu. Pješaka. Jednostavno, za neke ljude ne treba postojati nikakva prilika za rehabilitaciju, ma kako ovo brutalno zvučalo. Dok se vi svi izrehabilitujete mi izginusmo", napisala je voditeljica Emela Burdžović. 

 

Povezani članci